Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:
| [[Bestand:judasoor1.jpg|thumb|200px]]
| [[Bestand:judasoor1.jpg|thumb|200px]]


===Uitgelicht: Judasoor===
===Uitgelicht: Daslook===
Dit is één van de weinige paddenstoelen die je in de winter kan vinden. Hij heeft weinig smaak. Vooral voor de knapperige structuur is hij populair in de Chinese keuken, bijvoorbeeld in een "hot & sour" soep. Ook lekker in salades.
Nu is de tijd voor daslook, één van de lekkerste wilde bladeren voor in de sla. Maar pas op: niet verwarren met lelietjes van dalen. De plant staat op de rode lijst van beschermde planten. Je mag hem dus eigenlijk niet plukken. Hou daar rekening mee. Als je hem plukt doe dat dan op plaatsen waar hij in overvloed voorkomt en pluk met mate. Eerlijk gezegd heb ik nooit goed begrepen waarom daslook op de rode lijst staat. Ik ken veel vindplaatsen. Wie kan mij uitleggen waarom het een bedreigde soort is?
<br /><br />
<br /><br />
[[Judasoor|> meer over judasoor <]]
[[Daslook|> meer over daslook <]]
|}
|}
<br />
<br />

Versie van 10 mrt 2013 18:38


Uitgelicht: Daslook

Nu is de tijd voor daslook, één van de lekkerste wilde bladeren voor in de sla. Maar pas op: niet verwarren met lelietjes van dalen. De plant staat op de rode lijst van beschermde planten. Je mag hem dus eigenlijk niet plukken. Hou daar rekening mee. Als je hem plukt doe dat dan op plaatsen waar hij in overvloed voorkomt en pluk met mate. Eerlijk gezegd heb ik nooit goed begrepen waarom daslook op de rode lijst staat. Ik ken veel vindplaatsen. Wie kan mij uitleggen waarom het een bedreigde soort is?

> meer over daslook <


Op deze wildpluk wiki vind je alles over lekker eten uit het wild. Niet alleen informatie over wat je kunt eten (paddenstoelen, bessen, noten, zaden, noem maar op), maar vooral hoe je het lekker klaar kunt maken. Er staan foto's bij om herkenning te vergemakkelijken. Beginners raden we aan om eerst met ervaren oogsters mee te gaan. Gebruik altijd een goed determinatieboek om zeker te weten dat je de juiste plant of paddenstoel hebt. Weet met welke giftige soorten vergissing mogelijk is en hoe de goede soort te onderscheiden is van de niet eetbare soorten. Iedereen, met kennis van zaken, is uitgenodigd om nieuwe artikelen te starten of bestaande artikelen te verbeteren/aan te vullen. Hiernaast vind je onder Hulp instructies om zelf aan de slag te gaan.

De wildpluk wiki is een initiatief van de werkgroep Oogsten Zonder Zaaien van Slow Food Nederland. Voor meer informatie over de werkgroep of de wildpluk wiki kun je contact opnemen via mail, of volg ons op twitter @wildoogst.

Rechts bovenaan deze pagina vind je een kalender met voor iedere maand onze pluktips. Help ons door de bijbehorende artikelen te verbeteren of in te vullen!