Grote engelwortel

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Engelwortel (Angelica archangelica) is een twee- tot vierjarige soort, die afsterft zodra ze zaad heeft voortgebracht. Engelwortel behoort tot de schermbloemenfamilie. De stengel is fijn gegroefd, kaal en van boven vertakt. De met merg gevulde, onderaan zeer dikke stengels worden tot 2,5 m hoog.

De onderste, lichtgroene bladeren zijn drievoudig geveerd en hebben een lange, ronde, holle en gegroefde steel. De stengelbladen zijn wat minder sterk geveerd en zitten met vliezige scheden aan de stengels. De brede bladstelen zijn aan de onderkant verdikt. De reusachtige driehoekige bladeren worden meer dan 60 cm lang en zijn verdeeld in eivormige, gezaagde, 3 tot 8 cm lange blaadjes.

De meestal roze bloempjesbloeien van juni tot september in schermen. De tot 20 cm grote, groenachtige en eindstandige schermen zijn samengesteld uit een aantal kleinere schermpjes. De schermen en schermpjes zijn veelstralig, met 20-40 stralen. De wortelstok is fijngeringd en raapvormig, hij is sterk gegroefd en bezet met resten van de wortelbladeren. De wortel is dik en vlezig. Het is een plant van natte, zeer voedselrijke grond aan waterkanten en rivieroevers.

Toepassingen

De bladeren kunnen als smaakmaker aan gemengde salades of aan soepen worden toegevoegd of samen met andere groenten worden gekookt. De stengels en bladstelen hebben een zoete smaak. De stengels moeten worden gepeld. Het beste is om de stengels in de lente te verzamelen. De wortel moet worden gekookt. Van de bladeren, de zaden en wortels kan thee worden gemaakt.

Niet teveel van gebruiken (Cumarine: huidreactie)


rechts de draden die je weggooit
Recept: Geconfijte Engelwortel

Ingrediënten:

  • 350 gr malse engelwortelstengels, in lange stukken gesneden
  • 1 ½ eetl. zout
  • 500 + 250 + 250 + 250 = 1 ¼ kg. suiker
  • 6 dl. water

Dag 1: Zet de engelwortel op met koud water en breng net aan de kook. Laat een uur afkoelen. Nu zijn de stengels zacht genoeg om de schil met draden met een klein scherp mesje te verwijderen. Leg ze daarna direct in koud water. Breng ze weer aan de kook en voeg het zout toe en laat afkoelen. Giet ze af en spoel met koud water. Neem 6 dl. water en breng met 500 gram suiker aan de kook. Doe de engelwortel er bij en neem de pan van het vuur. Dek af met bakpapier en laat 24 uur staan.

dikke stelen geconfijt en vacuum verpakt
Dag 2: Haal de stengels uit de siroop en kook de siroop op met 250 gram toegevoegde suiker. De engelwortel gaat er weer bij en blijft 24 uur afgedekt staan. Dag 3: Herhaal dit proces. Dag 4: Voeg nu 250 gram suiker toe en kook de stengels tot ze glazig zijn. Dan laat je ze weer afkoelen in de siroop. Haal ze nu uit de siroop en leg ze op een rooster om uit te druipen. Droog ze daarna 24 uur bij 50 graden C. tot ze niet meer plakkerig zijn. Dag 5: Bewaar ze luchtdicht zodat er geen vocht bij kan komen. Verwerk in toetjes en gebak.

Recept van Roel van Kollem


  • Wortel > Smaakmaker

Verzamelen: maart-september

  • Jong blad > In salade
  • Blad > Stoven in soep of als groente en vers of gedroogd in thee
  • Stengel > Groente, jam, snoep, azijn of smaakmaker

Verzamelen: mei-augustus


  • Zaad > Thee en dranken

Verzamelen: september-oktober