Reuzenbovist

Uit Wildpluk wiki

Reuzenbovist

De Reuzenbovist (Calvatia gigantea ook bekend onder de oudere naam: Langermannia gigantea) mag met recht de naam reus dragen, even zoeken op Internet en je vindt honderden foto’s van mensen met een reusachtige witte bol in hun handen. De Reuzenbovist kan makkelijk 50-75 cm in doorsnede worden. De Reuzenbovist is een van de “zomer” paddenstoelen. Hij houdt van redelijk warm en vochtig weer. Eind mei tot eind september kunnen ze gevonden worden in hooi- en weilanden, vochtige loofbossen en parken en tuinen. De Reuzenbovist houdt van stikstofrijke grond. Door hun grootte zijn ze niet te verwisselen met andere paddenstoelen (een witte voetbal in een weiland zou eerder tot verwarring kunnen leiden). In jonge toestand is hij prachtig wit, wat ouder licht beige en later bruin. De paddenstoel is de meest sporenproducerende zwam. Als je de bruine exemplaren aanraakt komt een hele wolk van sporen vrij.

In jonge vorm -stevig en wit- is de Reuzenbovist eetbaar. Gebruik alleen kleine jonge exemplaren. Bij het snijden hoor je dan een piepend geluid. De Reuzenbovist heeft in verse vorm een sterke champignongeur. De smaak is echter slechts licht champignonachtig . De Reuzenbovist is niet te drogen. Invriezen lukt wel maar de structuur gaat daarbij verloren.

De Reuzenbovist is redelijk goed te bakken, maar zuigt daarbij makkelijk olie op. Om dit te voorkomen wordt paneren aanbevolen. Snijd hiervoor de bovist in 2 cm dikke plakken en verwijder dan de huid. Paneer ze (persoonlijk vind ik paneren met broodkruim in combinatie met wat gemalen hazelnoot het meest bijzonder) en bak de plakken in hete boter of olie.

Een van de meest bijzondere toepassingen is het maken van reuzenbovistconcentraat:

Reuzenbovistconcentraat

  • 1 kg Reuzenbovist
  • 1,5 liter kippenbouillon (ongezouten) (of groentenbouillon)
  • 1 ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1-2 eetlepels olijfolie

Snijd de Reuzenbovist in 1-1,5 cm dikke plakken, verwijder de schil. Snijd de plakken vervolgens in repen en dan in blokken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Zet de ui en de knoflook even aan in de olie en voeg de kippenbouillon toe. Als deze kookt voeg er dan de Reuzenbovistblokjes aan toe. Laat deze zachtjes een uur trekken op laag vuur (je merkt dat de geur weer sterk terugkomt!) en reduceer vervolgens tot de helft van het volume. Passeer het paddenstoelenextract door een kaasdoek en pers het laatste vocht uit de resten. Vries het extract in of zet weg in de koelkast voor verder gbruik. Het extract is te gebruiken in soepen en sauzen en geeft een sterk paddenstoelaroma aan de saus of soep. Dit extract is een zeer mooie basis voor champignonrisotto!

Tekst en recept Gaston Dolmans

Verzamelen: juni-oktober