Twee van onze werkgroepsleden, Judith Evenaar en Edwin Flores (bekend van Casa Foresta), hebben vorig jaar zelf met succes ganzeneieren geraapt en willen dat dit jaar met de werkgroep nog een keer doen, onder leiding van een terreinbeheerder van staatsbosbeheer, die ons ook meer kan vertellen over de problematiek en het beleid rondom de ganzenplaag.
Terreinbeheerders zijn momenteel druk met ganzeneieren, dwz behandelen van nesten. De eieren worden geraapt, geschud, geprikt of gedompeld (van een vetlaagje voorzien zodat de eieren niet uitkomen).
Staatsbosbeheer Westzaan heeft vorige week al 600 eieren geraapt en zal dinsdag 29 maart weer aan de slag gaan. Wie mee wil om eieren te rapen en eens te aanschouwen hoe dit in zijn werk gaat , mag mee! De mensen van Staatsbosbeheer kunnen je van alles vertellen over het ganzenbeleid. (vorig jaar zijn er wel 54 000 eieren geraapt). Het beleid betreft ganzen wordt vooral op niveau van de Provincies geregeld door afdelingen Faunabeheer.
Wil je zelf het weiland in dan heb je (officieel) schriftelijke toestemming nodig van de terreinbeheerder.
Veel ganzen die afgeschoten worden belanden natuurlijk in de buik van de jager. Of worden geleverd aan restaurents en slagers. Er wordt geprobeerd om de regionale afzet voor heerlijk mager ganzenvlees te ontwikkelen.
Als je interesse hebt, kun je je opgeven via [email protected]
Ik wil graag een gans houden op de volkstuin. Hoe kan ik een bebroed ei bekomen?
Waar komen de geraapte eieren terecht en kan ik ze dan kopen?
Antwoord van Ellen Mookhoek: Het aanschaffen van hobby dieren moet via een dierenspeciaalzaak gaan, voor bebroede eieren kan dat ook online.
Het is verboden wilde eieren zelf uit te broeden. Wilde dieren bemachtigen om ze in gevangenschap te houden is wreed, dat past niet bij wie ze zijn, er staat gelukkig ook een flinke straf op. Het rapen van ganzeneieren is een bijproduct van nestvernietiging in het kader van populatie reductie van de grauwe gans. Ze worden vooral gegeten door de nestbehandelaars.