Recept Muskusrat

De muskusrat heeft in Nederland een imagoprobleem, maar het is heerlijk wild vlees, qua smaak vergelijkbaar met haas. Het is in Nederland bovendien een plaag, en zoals de Engelsen zeggen: if you can’t beat them, eat them. Daarom hierbij een recept voor muskusrat (waterkonijn zo u wilt) met herfstbok en pruimen.

Schoonmaken van muskusrat: Knip de poten en de staart er af met een snoeischaar. Pak het vel midden in de buik vast en trek omhoog zodat het vel loslaat van het vlees. Maak voorzichtig een snee over de lengte en maak het vel met je vingers los van het vlees. Ga voorzichtig te werk zodat het dunne buikvlees niet openscheurt. Als het vel tot de rug los zit kun je het vel in het midden doorsnijden. Maak nu het vel verder los tot het hoofd en de staart. Trek het vel over de pootjes zodat die vrijkomen. Snij het hoofd er af. Maak nu een langwerpige snee in de buik zonder de ingewanden te raken. Maak met je handen de ingewanden los boven de vuilnisbak. Begin bij de voorkant. Maak tot beneden vrij en maak de ingewanden bij de staart los. Knip nu pas het staartstuk met de geurklier weg. Spoel direct in water en maak het middenrif open en verwijder de longen. Verse waterkonijnen kun je het beste 48 uur in de vriezer doen om eventuele parasieten te doden.

Recept: Waterkonijn met herfstbok en pruimen

BENODIGDHEDEN

1 flesje herfstbok ( 30 cl, bier)
1 deciliter bouillon
100 gram gerookt doorregen spek
2 middelgrote ui, kleingesneden
2 grote tenen knoflook, fijngesneden
1 stukje verse gemberwortel, fijngesneden
½ winterwortel in stukken gesneden
¼ knolselderie in stukken gesneden
1 bosje bladselderie
1 takje verse rozemarijn van 10 centimeter
1 kaneelstokje
150 gr paddenstoelen, in plakjes gesneden
16 pruimen geweld in cognac (op de foto zijn het gedroogde bessen)
2 waterkonijnen in stukken gesneden
bloem gemengd met peper en zout
olijfolie
100 gr zilveruitjes
1 klein bosje peterselie

BEREIDEN

Giet het flesje Leffe en de bouillon en laat warm worden in een braadpan.
Bak het spek aan in een koekenpan en voeg de ui, knoflook en gember toe als het spek begint te kleuren. Laat het vocht verdampen en voeg dan de wortel en knolselderie toe. Laat weer even stoven en voeg dan de selderie, rozemarijn, het kaneel stokje en de paddenstoelen toe. Laat even stoven en doe dan in een schaal.

Haal de stukken waterkonijn door het bloemmengsel en bak ze in de koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Giet de pruimen af en flambeer het vlees met de cognac. Doe de pruimen in de braadpan en voeg het vlees toe. Doe er het groentemengsel bij en leg een deksel op de pan en laat het waterkonijn, net tegen de kook aan, in ongeveer 1 uur gaar sudderen. Voeg op het laatst de zilveruitjes toe en laat die even warm worden. Strooi er voor het opdienen de fijngesneden peterselie over. Lekker met gekookte krieltjes.

Dit bericht is geplaatst in Recept. Bookmark de permalink.

7 reacties op Recept Muskusrat

 1. Ewout schreef:

  Lekker! Krijgen we de volgende keer ook het eindresultaat te zien?

 2. Ellen schreef:

  Roel,
  Arjan is dol op jouw bitterballen met waterrat. Graag willen we ze zelf maken. Want ik wil natuurlijk ook proeven en bovenstaand recept koken. Alleen hoe komen we aan het heerlijke malse vlees? Bij wie moet ik zijn?

 3. Roel schreef:

  Aan muskusrat is niet makkelijk te komen. Voorzover ik weet mag er door erkende jagers op muskusrat gejaagd worden omdat ze schade toebrengen aan dijken. Ze mogen ze niet verkopen maar wel weggeven. Waarom is mij niet duidelijk. Provinciale staten heeft muskusrattenvangers in dienst die de dieren moeten laten vernietigen. Dit om te voorkomen dat er handel in kan ontstaan en de vangers wat bijverdienen. Dan nog liever op de vuilnisbelt. In België schijnt er makkelijker aan te komen zijn. Wie weet hoe het daar zit?

 4. Pingback: Unie van Waterschappen: Eet Muskusratten NU! | bitpull

 5. Johan De Beer schreef:

  In Belgie zijn er restaurants die muskusrat op het menu hebben. Vooral in het rivieren – dijken gebied in Vlaanderen zoals Ruppelmonde bij Antwerpen. De muskusrat staat op het menu, maar het restaurant moet het vlees (de rat(ten) gratis verstekken. Voor de rest van de opgediende ingredienten en drank moet betaald worden. Muskusrat (waterkonijn) is heel gegeerd in deze streek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *