Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:
{| style="border: 1px solid #a7d7f9; height: 322px; background-color: white;" width="100%" cellpadding="10px"
{| style="border: 1px solid #a7d7f9; height: 322px; background-color: white;" width="100%" cellpadding="10px"
|- valign="top"
|- valign="top"
| [[Bestand:Sleedoornpruim.jpg|thumb|100px|right]]
| [[Bestand:Stekelzwam onderzijde.jpg|thumb|150px|onderkant van een stekelzwam]]


===Uitgelicht: Sleedoornpruimen===
===Uitgelicht: Gele Stekelzwam===
De vruchten van de sleedoorn zien er prachtig uit. Donkerblauw van kleur en zo rond als een knikker. Ze zien er uit als kleine pruimen. Heerlijk om op de pekel of in alcohol te zetten. Dit jaar heb ik ze op een pekeloplossing van 10% gezet. Ben benieuwd of dat voldoende conserveert. Wil je zeker zijn van een goed resultaat? Hou dan het recept in de Wiki aan (20%).  
Iets mycogastronomisch op uw kerstmenu? Denk eens aan de gele stekelzwam (pied de mouton, zeggen de Fransen). In Nederland is dat een beschermde paddestoel, maar in het buitenland groeit hij volop. Er is een voortdurende aanvoer tot in januari bij de groothandels en de paddestoelenkramen. De gele stekelzwam heeft een heerlijk bossig aroma en een stevige bite. Binnenkort kunt u een paar recepten vinden in de Wildplukwiki. Smakelijk!
 
 
.  
<br /><br />
<br /><br />
[[Sleedoorn|> meer over Sleedoorn<]]
[[Gele stekelzwam|> meer over Gele stekelzwam<]]
|}
|}
<br />
<br />

Versie van 11 dec 2016 22:22


onderkant van een stekelzwam

Uitgelicht: Gele Stekelzwam

Iets mycogastronomisch op uw kerstmenu? Denk eens aan de gele stekelzwam (pied de mouton, zeggen de Fransen). In Nederland is dat een beschermde paddestoel, maar in het buitenland groeit hij volop. Er is een voortdurende aanvoer tot in januari bij de groothandels en de paddestoelenkramen. De gele stekelzwam heeft een heerlijk bossig aroma en een stevige bite. Binnenkort kunt u een paar recepten vinden in de Wildplukwiki. Smakelijk!


.

> meer over Gele stekelzwam<


Op deze wildpluk wiki vind je alles over lekker eten uit het wild. Niet alleen informatie over wat je kunt eten (paddenstoelen, bessen, noten, zaden, noem maar op), maar vooral hoe je het lekker klaar kunt maken. Er staan foto's bij om herkenning te vergemakkelijken. Beginners raden we aan om eerst met ervaren oogsters mee te gaan. Gebruik altijd een goed determinatieboek om zeker te weten dat je de juiste plant of paddenstoel hebt. Weet met welke giftige soorten vergissing mogelijk is en hoe de goede soort te onderscheiden is van de niet eetbare soorten. Iedereen, met kennis van zaken, is uitgenodigd om nieuwe artikelen te starten of bestaande artikelen te verbeteren/aan te vullen. Hiernaast vind je onder Hulp instructies om zelf aan de slag te gaan.

De wildpluk wiki is een initiatief van de werkgroep Oogsten Zonder Zaaien van Slow Food Nederland. Voor meer informatie over de werkgroep of de wildpluk wiki kun je contact opnemen via mail, of volg ons op twitter @wildoogst.

Rechts bovenaan deze pagina vind je een kalender met voor iedere maand onze pluktips. Help ons door de bijbehorende artikelen te verbeteren of in te vullen!

Sommige soorten staan op een lijst van bedreigde soorten, de zogeheten 'Rode lijsten'. Voor meer informatie over de Rode lijsten verwijzen wij naar ons artikel op de homepage: Rode Lijst Hier een link waar je kan checken of een bepaalde soort op een Rode lijst staat: Rode lijsten van soorten