Paddenstoelen zoeken

Er was veel regen voorspeld voor onze paddenstoelentocht op 7 november, maar een paddenstoelenzoeker die zich daardoor laat weerhouden kan beter een andere hobby zoeken. De weken ervoor was de spanning goed opgevoerd. Zouden we nog wel een laatste lichting van de herfst krijgen? Ons geduld werd bovendien nog extra op de proef gesteld toen onze excursieleidster (Ria Loohuizen) ziek werd en de tocht niet door kon gaan. Een weekend later gingen we alsnog. Weliswaar zonder de excursieleidster, maar met z’n vieren hadden we bij elkaar meer dan genoeg kennis om toch nog het bos in te gaan. En met succes! In totaal verzamelden we 10kg paddenstoelen.

Sponszwam
Op aanraden van Ria Loohuizen hadden we een bos uitkozen waar de Grote Sponszwam voorkomt. Deze bijzondere paddenstoel ziet eruit alsof iemand een groot verfrommeld laken in het bos heeft laten slingeren. Behalve dat hij er schitterend uitziet, heeft hij ook een bijzondere smaak, die door veel mensen heel hoog is aangeschreven. Maar het bos is geen supermarkt waar je even een Grote Sponszwam gaat halen, en ondanks dat we overal uitkeken naar roomwitte sponzen zijn we hem niet tegengekomen.

In plaats daarvan vonden we gelukkig wel een overvloed aan Kastanjeboleten. Deze boleet (uit dezelfde familie als het Eekhoorntjesbrood) komt heel veel voor in Nederland en is erg lekker. Verder vonden we Roodsteelfluweelboleten, Koeienboleten, een Heksenboleet, Rodekoolzwammetjes, en Oesterzwammen.

Drogen
Eenmaal thuis heb ik de mooiste exemplaren met een uitje gebakken en meteen opgegeten, dat blijft toch het lekkerst. Maar 2 kilo vochtige paddenstoelen kun je niet zo lang bewaren, en ik besloot om de overige exemplaren te drogen. Dat drogen is een leuk klusje: netjes alle paddenstoelen in plakjes snijden, om deze vervolgens aan kettingen en op roosters te drogen. Langzaam vult het huis zich dan met een sterke paddenstoelengeur. Niet iedereen vind het een lekkere geur, maar het ziet er in elk geval prachtig uit. De paddenstoelen krijgen door het drogen een veel intensere smaak, en zijn zo jaren houdbaar. Tenminste, als je ze zo lang uit de pan weet te houden – als je je kunt bedwingen kun je zo de hele winter nog af en toe van de herfst genieten!

En die sponszwam? Die gaan we gewoon volgend jaar weer zoeken!

Ewout Fernhout

Dit bericht is geplaatst in Excursieverslag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *