Week van het Ganzenei 15 t/m 20 maart

Aankondiging Week van het Ganzenei 15 t/m 20 maart

Van 15 tot 20 maart organiseert Eigen Krachtvoer de Week van het Ganzenei.

Er vinden tal van activiteiten plaats: elke dag een spannende excursie ganzeneieren zoeken & rapen in waterrijk gebied; ambachtelijke workshops conserveren van ganzeneieren.

Gansvocaat en lemoncurd maken; het wildplukrestaurant serveert een culinaire Proeverij van het Ganzenei en er is een heerlijke afhaal/ bezorgmaaltijd.

Reserveer voor excursies bij Mark (06-12820132),
Voor workshops en maaltijden reserveren bij Maria (06-18090698).

Sinds gisteren heb ik twee eierstokken. Dat kan ik helemaal uitleggen. In maart broeden de ganzen en dan kan je ganzeneieren rapen. Niet zomaar een eitje, nee honderden. En geen kleine eitjes, maar joekelige formaten.
Ganzen zijn door de Provincie vogelvrij verklaard. Ze veroorzaken schade aan de landbouw en bedreigen het vliegverkeer. Hun aantal is exponentieel toegenomen en moet dringend worden gereduceerd, aldus de Gedeputeerde en het management van Schiphol.
De Flora- en Faunawet moet even wijken.Dus raap ik deze maand ganzeneieren met een Provinciale Vrijstelling. Ganzen bouwen hun nest liefst in het riet, op takken in het water. Daarom is het moeilijk om daar dichtbij te komen. Bovendien is zo’n nest een soort soepbord, je rolt het ei er niet zomaar uit. Met mijn eierstok los ik dat probleem op.
De constructie is heel simpel. Een plastic bakje van Blokker plak ik met duck tape aan het eind van een stok.
De zijkant van het bakje zit langs die stok. Door de stok een kwartslag te draaien maak ik een scheppende beweging. Daarmee lepel ik het ei uit het ganzennest. Vaak zitten er wel tien eieren in zo’n nest.
Met terugwerkende kracht begrijp ik hoe tevreden onze voorouders-jagers-verzamelaars waren toen zij deze scheppende beweging ontdekten. En misschien ligt daar wel de oorsprong van ons scheppend vermogen. Maar waarom twee eierstokken, zult u zich afvragen. Een vraag die heel veel mensen zich zouden kunnen stellen. Het antwoord is simpel. Als een stok breekt, heb je nog een reserve.

Voor meer informatie: website eigenkrachtvoer

of kijk op Facebook pagina van Eigen Krachtvoer

Dit bericht is geplaatst in Ongecategoriseerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *