pluktips januari
- Judasoor
- Fluweelpootje
- Vogelmuur
- Kleine Veldkers
- Kraailook
- Weegbree
- Nagelkruid: Wortel
- Oesterzwam
- Winterpostelein
- Teunisbloem: Wortel
Geen bewerkingssamenvatting |
(Bosaardbei uitgelicht) |
||
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
<div class="pluktips-en-uitgelicht"> | |||
<div class="uitgelicht">[[Bestand:Bosaardbei.jpg|thumb|200px|right]] | |||
===Uitgelicht: | ===Uitgelicht: Bosaardbei=== | ||
De bosaardbei is veel aromatischer dan de gewone aardbei. Een culinair wildoogst toppertje! Zoals de naam al zegt groeit hij veel in het bos maar hij doet het ook prima in de halfschaduw in je tuin. | |||
<br /><br /> | <br /><br /> | ||
[[ | [[Bosaardbei|> meer over Bosaardbei<]] | ||
</div> | |||
< | <div class="pluktips"> | ||
<tabber> | <tabber> | ||
januari= | januari= | ||
Regel 38: | Regel 23: | ||
* [[Oesterzwam]] | * [[Oesterzwam]] | ||
* [[Winterpostelein]] | * [[Winterpostelein]] | ||
* [[Teunisbloem: Wortel]] | * [[Teunisbloem|Teunisbloem: Wortel]] | ||
<br /> | <br /> | ||
<small>[[:Categorie:Januari|> meer januari <]]</small> | <small>[[:Categorie:Januari|> meer januari <]]</small> | ||
Regel 49: | Regel 34: | ||
* [[Kleine Veldkers]] | * [[Kleine Veldkers]] | ||
* [[Kraailook]] | * [[Kraailook]] | ||
* [[Klit: Wortel]] | * [[Klit| Klit: Wortel]] | ||
* [[Paardenbloem: Wortel]] | * [[Paardenbloem| Paardenbloem: Wortel]] | ||
* [[Winterpostelein]] | * [[Winterpostelein]] | ||
* [[Look-zonder-look]] | * [[Look-zonder-look]] | ||
Regel 211: | Regel 196: | ||
<small>[[:Categorie:December|> meer december <]]</small> | <small>[[:Categorie:December|> meer december <]]</small> | ||
</tabber> | </tabber> | ||
| | </div> | ||
</div> | |||
Op deze wildpluk wiki vind je alles over lekker eten uit het wild. Niet alleen informatie over wat je kunt eten (paddenstoelen, bessen, noten, zaden, noem maar op), maar vooral hoe je het lekker klaar kunt maken. Er staan foto's bij om herkenning te vergemakkelijken. Beginners raden we aan om eerst met ervaren oogsters mee te gaan. Gebruik altijd een goed determinatieboek om zeker te weten dat je de juiste plant of paddenstoel hebt. Weet met welke giftige soorten vergissing mogelijk is en hoe de goede soort te onderscheiden is van de niet eetbare soorten. Iedereen, met kennis van zaken, is uitgenodigd om nieuwe artikelen te starten of bestaande artikelen te verbeteren/aan te vullen. Hiernaast vind je onder [[Help:Inhoud|Hulp]] instructies om zelf aan de slag te gaan... | |||
De wildpluk wiki is begonnen als initiatief van de werkgroep [http://oogstenzonderzaaien.nl Oogsten Zonder Zaaien] van [http://slowfood.nl Slow Food Nederland]. Voor meer informatie over de werkgroep of de wildpluk wiki kun je contact opnemen via [mailto:[email protected] mail]. We hebben een twitteraccount: [http://twitter.com/wildoogst @wildoogst]. Daarvoor zoeken we een persoon die dat wil beheren. | |||
Rechts bovenaan deze pagina vind je een kalender met voor iedere maand onze pluktips. Help ons door de bijbehorende artikelen te verbeteren of in te vullen! | |||
Sommige soorten staan op een lijst van bedreigde soorten, de zogeheten ''''Rode lijsten''''. Voor meer informatie over de Rode lijsten verwijzen wij naar ons artikel op de homepage: [http://oogstenzonderzaaien.nl/2016/02/rode-lijst/#more-815 Rode Lijst] Hier een link waar je kan checken of een bepaalde soort op een Rode lijst staat: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Rode_lijsten_van_soorten Rode lijsten van soorten] |
De bosaardbei is veel aromatischer dan de gewone aardbei. Een culinair wildoogst toppertje! Zoals de naam al zegt groeit hij veel in het bos maar hij doet het ook prima in de halfschaduw in je tuin.
Op deze wildpluk wiki vind je alles over lekker eten uit het wild. Niet alleen informatie over wat je kunt eten (paddenstoelen, bessen, noten, zaden, noem maar op), maar vooral hoe je het lekker klaar kunt maken. Er staan foto's bij om herkenning te vergemakkelijken. Beginners raden we aan om eerst met ervaren oogsters mee te gaan. Gebruik altijd een goed determinatieboek om zeker te weten dat je de juiste plant of paddenstoel hebt. Weet met welke giftige soorten vergissing mogelijk is en hoe de goede soort te onderscheiden is van de niet eetbare soorten. Iedereen, met kennis van zaken, is uitgenodigd om nieuwe artikelen te starten of bestaande artikelen te verbeteren/aan te vullen. Hiernaast vind je onder Hulp instructies om zelf aan de slag te gaan...
De wildpluk wiki is begonnen als initiatief van de werkgroep Oogsten Zonder Zaaien van Slow Food Nederland. Voor meer informatie over de werkgroep of de wildpluk wiki kun je contact opnemen via mail. We hebben een twitteraccount: @wildoogst. Daarvoor zoeken we een persoon die dat wil beheren.
Rechts bovenaan deze pagina vind je een kalender met voor iedere maand onze pluktips. Help ons door de bijbehorende artikelen te verbeteren of in te vullen!
Sommige soorten staan op een lijst van bedreigde soorten, de zogeheten 'Rode lijsten'. Voor meer informatie over de Rode lijsten verwijzen wij naar ons artikel op de homepage: Rode Lijst Hier een link waar je kan checken of een bepaalde soort op een Rode lijst staat: Rode lijsten van soorten