Witte krodde

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Thlaspi arvense.jpg

Witte krodde

Witte krodde (Thlaspi arvense) is een plant met witte bloemetjes en met opvallende vruchten die eruit zien als platte munten. De vruchten van de kruisbloemigen worden hauwen genoemd. In dit geval hebben de hauwen een grote vliezige rand om de zaden heen waarmee ze weg kunnen vliegen. Ze zijn het kenmerk van deze soort. Ze staan recht omhoog aan een schuin lopend steeltje. De bloemen zijn er van mei tot in de herfst.

Kenmerken en voorkomen

De stengel is kantig. Het blad heeft een pijlvormige voet. Witte krodde houdt van open, vochtige voedselrijke grond. Ze staan in akkers
De typerende vruchten of hauwen
vooral op klei, in bermen en op opengewerkte grond.

Gebruikstoepassingen

Boeren voegden vroeger de zaadjes aan hun eten toe, die net zo scherp zijn als mosterd: boerenmosterd werd het dan ook wel genoemd.

Het fijngesneden frisgroene blad geeft salades een pittige uiensmaak. Evenals de bloemen die tevens dienen als garnering. Het blad kan als groenten gestoofd worden.

Leuke weetjes

Witte krodde heeft een sterke geur die aan uien doet denken. Een verschil met boerenkers die niet geurig is en zich ook onderscheidt door de ronde stengel. In de nieuwste druk van de Heukels Flora staat de boerenkers bij een ander geslacht dan witte krodde. Zo heet de doorgroeide boerenkers tegenwoordig Noccaea perfoliata.

Witte krodde kan ook verward worden met herderstasje, zeker als de kenmerkende driehoekige hauwen niet aan de plant zitten.

Krodde betekent hinder, omdat de plant een veel voorkomend akkeronkruid was.

In het Engels heet deze soort Penny cress. In het Nederlands zijn oude namen als dubbeltjeskruid en stuivertjesblad bekend.


  • Blad kan in salades en als groente gebruikt worden.

Verzamelen: maart-april