Kleine pimpernel

Uit Wildpluk wiki
kleine pimpernel bloemhoofdje

Kleine pimpernel

Pimpernel is een geslacht van de rozenfamilie, dat bestaat uit twee inheemse soorten nl. de kleine en de grote pimpernel. De kleine (Sanguisorba minor subsp minor) is een ondersoort samen met de exoot moespimpernel (Sanguisorba minor subsp belearica) die na 1900 in ons land als keukenkruid is aangeplant en verwilderd. Kleine pimpernel wordt ook wel klein sorbenkruid genoemd. Alle drie de genoemde soorten zijn eetbaar met dezelfde toepassingen.

kleine pimpernel blad

Kenmerken en voorkomen

Het opvallendste aan pimpernel zijn de bolronde hoofdjes van bloemen die aan lange stengels staan. Bij de grote pimpernel zijn deze dieprood, de kleine pimpernel heeft meer groenachtige bloemen. In deze clusters zijn de onderste bloemen mannelijk. Zij hebben veel pluizige meeldraden bijeen met helmknoppen die verkleuren van geel naar bruin. De bloemen bovenin zijn vrouwelijk met ieder twee stijlen. Deze worden als een schotel omringd door een groenig vierbladig bloemdek. Hieruit ontstaat een schijnvrucht met telkens één zaad. De bloemen worden door de wind bestoven. Omdat ze geen nectar hebben, zijn ze niet aantrekkelijk voor insecten. Voor de rozenfamilie is dit ongebruikelijk. Bovendien zijn rode bloemen voor insecten niet opvallend, zij kunnen rood niet onderscheiden. De plant bloeit in mei en juni. Het blad is samengesteld in kleine deelblaadjes met een gekartelde rand. De kleine pimpernel komt in Nederland lang niet overal voor. Hij houdt van kalkrijke, niet bemeste bodems. Die komen redelijk weinig voor. Dus te vinden in Zuid-Limburg, langs de grote rivieren en in de duinen van Noord-Holland. Vooral hellingen zijn een favoriete standplaats. Er kan ook vermenging optreden met de moespimpernel. Deze beide ondersoorten bestrijken een groter deel van Nederland.

Gebruikstoepassingen

blad grote pimpernel

De mooie gezaagde blaadjes hebben een licht komkommerachtige geur en smaak, met een bittere ondertoon. Lekker in salades (combineert goed met appel). Ook in soepen en stamppotten geeft zijn aparte smaak iets speciaals. De blaadjes doen het ook heel goed in een punch. En wat dacht je van een pesto uit het Noorden met koolzaadolie, Hollandse kaas, zonnebloempitjes en pimpernel i.p.v. olijfolie, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum of met kwark voor op brood of bij gepofte aardappel.

Leuke weetjes

Kleine pimpernel is een kruid dat al heel lang inheems is, maar toch niet algemeen te vinden is. Dat komt door zijn specifieke voorkeur voor standplaats. De naam Sanguisorba heeft met bloed te maken. De bloemen van deze soorten zijn bloedrood. Daarom dacht men dat de plant bloedstelpende eigenschappen had. De wetenschappelijk naam van een andere soort kan verwarring opleveren. Pimpinella saxifraga is niet de naam voor pimpernel maar heet in het Nederlands de kleine bevernel. Dat is een plant uit de schermbloemfamilie en ook eetbaar. De samengestelde bladeren van beide soorten lijken wel veel op elkaar.

Recept

Romige pimpernel-mayonaise

bloem kleine pimpernel
  • 1 eigeel
  • 100 cc mooie olie
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • peper & zout
  • 2 eetlepels fijngehakte pimpernelblaadjes
  • eventueel 3 eetlepels zure room

Klop de citroen of azijn los met wat zout en peper. Klop er dan het eigeel door en klop het eigeel even door zodat het een soort crème wordt. Voeg nu druppel bij druppel de olie erbij, terwijl men blijft kloppen. Er vormt zich door het kloppen als alle olie opgenomen is ene vrij dikke mayonaise. Meng dan de fijngehakte pimpernel blaadjes erdoor en voor een extra romig effect en een zachtere smaak de lepels zure room. Laat de saus even koel doortrekken voordat men het bij bijvoorbeeld gerookte vis gebruikt. Maar ook bij rauwe groente ( bleekselderij, radijs, worteltjes), gekookte eieren, gekookte vis of vlees en in een salade smaakt deze mayonaise erg lekker.

Uit: http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/pimpernel-een-vergeten-kruid/

  • Jong blad te gebruiken in salades en sauzen

Verzamelen: februari-mei

  • Ouder blad te gebruiken in soepen

Verzamelen: mei-juli