Kastanjeboleet

Uit Wildpluk wiki

Kastanje boleet, boletus badius, een prima consumptiepaddenstoel.

Een in Nederland in naald en loofbossen algemeen voorkomende boleet. De hoed heeft een doorsnede van 5-10 cm en is meestal donker kastanjebruin. Bij vochtig weer wordt het oppervlak van de hoed iets kleverig. Bij droogte wordt deze glanzend glad. De steel lichter bruin gemarmerd nooit met een netwerk. Vlees wit tot bleekgeel, bij druk blauw verkleurend.

Dank zij de kenmerkende verkleuring van het vlees van geel naar blauw bij kneuzing is vergissing bij plukken bijna uitgesloten.

Culinaire waarde:

Kastanje boleten kunnen in combinatie met andere paddenstoelen worden gebruikt in soepen, sauzen en duxelles om een dieper aroma te geven. Maar ook in fritatas, quiches, salades (niet rauw), risotto, in pasta sauzen, gebakken op toast, gevuld uit de oven in plaats van portobello champignon. Alle bereidingen die voor eekhoorntjesbrood bekend zijn kunnen ook voor kastanje boleet gebruikt worden.

Kastanjeboleet

Om de smaak te leren kennen de plakjes verse kastanje boleet in olie of boter bakken met wat knoflook, sjalot, peterselie, peper en zout.

Conserveren

De kastanje boleet controleren op slakken en parasieten, schoonvegen en in dunne plakken snijden en drogen in droger of oven op lage temperatuur. Bij jonge exemplaren kan de buisjeslaag worden mee verwerkt, bij oudere exemplaren kan het eenvoudig verwijderd worden, alhoewel dat niet strikt noodzakelijk is. Ook kan de boleet in kruiden olie of in azijn worden geconserveerd, maar ook invriezen kan. Hierbij geldt wel dat de paddenstoelen binnen 1 jaar geconsumeerd dienen te worden. Direct uit de vriezer verwerken in het gerecht van je keuze.


Oogsten van kastanjeboleet

De stelen zijn (bij oudere exemplaren) wat houterig en kunnen beter in het bos achtergelaten worden zodat andere organismen zich er te goed aan kunnen doen. Deze zwammen zijn gevoelig voor wormen.

De kenmerkende blauwverkleuring bij kneuzing

Oudere exemplaren kunnen zompig worden. Kijk daarom voor je ze plukt of het nog wel waard is om ze te oogsten. Laat oudere en zachte exemplaren staan.


Kastanje boleet met polonaise garnituur

  • 750 gram Kastanje boleten in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 175 gram boter
  • bloem naar wens
  • 1/4 l zure room
  • 1/4 l slagroom
  • nootmuskaat naar smaak
  • peper en zout
  • 4 eetlepels peterselie gehakt
  • 15 gram witbroodkruim.

Bak de boleten in een droge pan tot ze hun vocht loslaten. Voeg dan de helft van de boter, ui en knoflook toe en als laatste de room. Op smaak brengen met de nootmuskaat, peper, zout en peterselie.

Bak het broodkruim in de resterende boter, doe het over de boletenragout en gratineer nog even in de oven.

Verzamelen: augustus-november