Honingklaver

Uit Wildpluk wiki
Bloemen honingklaver

Honingklaver

Van honingklaver zijn in Nederland drie soorten bekend: de citroengele honingklaver ook wel akkerhoningklaver genoemd (Melilotus officinalis), de goudgele honingklaver (M.altissimus) en de witte honingklaver (M.albus). Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemen. Deze familie is van groot economisch belang omdat veel voedingsgewassen en veevoer hierbij horen zoals bonen en erwten. Denk bijvoorbeeld aan de sojaboon maar ook aan de voedzame pinda. De bloem bestaat uit vijf kroonbladen waarvan het naar boven gerichte kroonblad de vlag heet, twee staan zijwaarts gericht, de zwaarden. De twee onderste zijn aan elkaar gegroeid en worden de kiel genoemd. De vruchten heten peulen die allerlei vormen kunnen hebben. Als de peul ingedroogd is, scheurt deze open zodat de zaden weggeschoten worden.

Citroengele honingklaver. Uitleg: 1. bloem 2. doorgesneden bloem 3. bloemblad 4. meeldraden 5. stamper 6. vrucht 7 en 8. doorgesneden vrucht 9. zaad met mierenbroodje

Kenmerken en voorkomen

Honingklaver is een sterk vertakte plant met weinig blad, die rijkelijk kan bloeien. Hij is bijzonder sterk want afgemaaide exemplaren kunnen tot laat in het najaar toch nog gaan bloeien. Een volgroeide plant van de honingklaver kan je niet over het hoofd zien: ze kunnen wel 2 meter hoog worden. De bloemen geven vooral bij zonnig weer een opvallende honinggeur af die bij langslopen heerlijk ruikt. Ze bloeien van juli tot september. Honingklaver is van oorsprong een steppenplant en staat in Nederland vooral op braakliggend terrein, in bermen en langs akkers. De witte honingklaver is een pionier op opgespoten zand en op bouwterreinen. De goudgele honingklaver is een rivierbegeleider.

Culinair gebruik

Deze tweejarige plant overwintert na het eerste jaar met winterknoppen. Deze hebben schubben net zoals asperges en zijn eetbaar. De gedroogde bladeren en bloemen werken erg goed in combinatie met konijn, zie recept. Ze bevatten een aromatische smaakstof coumarine die ook in lieve vrouwe bedstro en moerasspirea zitten. Dat gaat geeft een aparte smaak aan ijs, panna cotta of vla. Sommige boerenkazen zijn ermee gekruid.

Medische toepassingen en een waarschuwing

De citroengele soort werd voor allerlei inwendige en uitwendige kwalen gebruikt. Deze heet niet voor niets officinalis. Als de plant niet voldoende gedroogd wordt (of onder vochtige omstandigheden) kan zich, onder invloed van een schimmel, een gifstof, dicumarine, vormen die invloed heeft op de bloedstolling. Overvloedig gebruik van coumarine veroorzaakt hoofdpijn. Daarom, en vanwege de sterke smaak, is het raadzaam spaarzaam te zijn met het gebruik.

Leuke weetjes

De zoete honingachtige geur komt van de cumarine dat naast de eerder genoemde planten ook in reukgras voorkomt. Deze aromatische stof heeft wel een bittertje. De goudgele honingklaver kan van de drie soorten het hoogst worden. De naam geeft dit aan: altissimus betekent de hoogste of zeer hoog.

Recept

Scott Wade's Potted Rabbit Voorgerecht voor 8 personen

 • 1 konijn
 • 10 g gedroogde honingklaver
 • 1 liter half-volle melk
 • 2 blaadjes gelatine
 • sap van een 1/2 citroen
 • 200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 1 eetl. grove mosterd
 • zout en peper

Snij het konijn in stukken. Laat het gedroogde blad 35 minuten op een zeer lage pit in de melk trekken. Bestrooi de stukken konijn met zout en peper en doe ze bij de melk. Laat 2 à 2 1/2 uur zachtjes stoven met een deksel op de pan. Laat afkoelen.

Haal nu het vlees van de botten en hou apart. Doe de botten weer terug bij de melk, waar de bladeren nog in zitten, en reduceer met 2/3. Zeef de vloeistof door een kaasdoek.

Week de gelatine in koud water en doe bij de nog warme melk. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Vermeng met het konijnenvlees met behulp van twee vorken zodat het vlees in kleine stukjes uiteenvalt. Maak op smaak met het citroensap en extra peper en zout. Doe het mengsel in individuele bakjes.

Roer de zachte boter luchtig en vermeng met de mosterd. Bedek de vormpjes met dit botermengsel en laat het opstijven in de koelkast. Serveer met appelmoes, een schijfje citroen en geroosterd brood.

Overgenomen uit The forager handbook van Miles Irving ISBN 9780091913632.


 • Jong blad > Salade, smaakmaker,thee en in de soep

Verzamelen: april-mei

 • Bloemen > Thee

Verzamelen: juni-augustus

 • Zaden > Smaakmaker

Verzamelen: juli-oktober