Heksenboleet

Uit Wildpluk wiki

Heksenboleet

De gewone heksenboleet (Boletus erythropus) is een buisjeszwam. Het is een forse paddenstoel met een roodbruine, iets naar groen neigende hoed die viltig is. Het vruchtvlees is geel en verkleurd snel blauwig en de poriën zijn rood. De dikke steel is knotsvormig en bezet met rode vlokken. Heksenboleet is te herkennen aan de blauwe kleur op de plaats waar een deuk in de buisjes wordt gemaakt. Het is echter niet een onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere boleten waaronder giftige. Daarom geen paddenstoel voor beginnende paddenstoelenplukkers.

Kenmerken en voorkomen

Pronksteelboleet

Heksenboleten komen algemeen voor op niet voedselrijke bodems waar ze samenwerkingverbanden vormen met eiken en beuken. Tegenwoordig is deze soort steeds minder in bossen te vinden, wel meer in voedselarme wegbermen.

Gebruikstoepassingen

Het is aan te raden de heksenboleet eerst te verhitten voordat hij gegeten wordt.

Verwarring met giftige paddenstoelen

De heksenboleet is te verwarren met netstelige heksenboleet die ook goed eetbaar is (ook eerst verhitten maar deze soort niet combineren met alcohol) en de giftige satansboleet (B. satanas). Die heeft echter meestal een grauwe kleur op de hoed. Ook een gelijkende soort is de Pronksteelboleet (B. calopus). De poriën van deze soort zijn olijfgroen en niet rood.

Netstelige heksenboleet

Culinair

Te bereiden als kastanjeboleten.

Meer informatie

Zie ook de algemene pagina over boleten daar is ook een foto te vinden van de satansboleet.