Honingklaver
Honingklaver
Van honingklaver zijn in Nederland drie soorten bekend: de citroengele honingklaver ook wel akkerhoningklaver genoemd (Melilotus officinalis), de goudgele honingklaver (M.altissimus) en de witte honingklaver (M.albus). Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemen. Deze familie is van groot economisch belang omdat veel voedingsgewassen en veevoer hierbij horen zoals bonen en erwten. Denk bijvoorbeeld aan de sojaboon maar ook aan de voedzame pinda. De bloem bestaat uit vijf kroonbladen waarvan het naar boven gerichte kroonblad de vlag heet, twee staan zijwaarts gericht, de zwaarden. De twee onderste zijn aan elkaar gegroeid en worden de kiel genoemd. De vruchten heten peulen die allerlei vormen kunnen hebben. Als de peul ingedroogd is, scheurt deze open zodat de zaden weggeschoten worden.
1. bloem
Kenmerken en voorkomen
Honingklaver is een sterk vertakte plant met weinig blad, die rijkelijk kan bloeien. Hij is bijzonder sterk want afgemaaide exemplaren kunnen tot laat in het najaar toch nog gaan bloeien. Een volgroeide plant van de honingklaver kan je niet over het hoofd zien: ze kunnen wel 2 meter hoog worden. De bloemen geven vooral bij zonnig weer een opvallende honinggeur af die bij langslopen heerlijk ruikt. Ze bloeien van juli tot september. Honingklaver is van oorsprong een steppenplant en staat in Nederland vooral op braakliggend terrein, in bermen en langs akkers. De witte honingklaver is een pionier op opgespoten zand en op bouwterreinen. De goudgele honingklaver is een rivierbegeleider.
Gebruikstoepassingen
Deze tweejarige plant overwintert na het eerste jaar met winterknoppen. Deze hebben schubben net zoals asperges en zijn eetbaar. De citroengele soort werd voor allerlei inwendige en uitwendige kwalen gebruikt. Deze heet niet voor niets officinalis. Als de plant niet voldoende gedroogd wordt kan zich een gifstof vormen die invloed heeft op de bloedstolling. Het is raadzaam met gebruik ervan voorzichtig te zijn. Sommige boerenkazen zijn ermee gekruid.
Leuke weetjes
De zoete honingachtige geur komt van de cumarine dat ook in reukgras voorkomt. Deze aromatische stof smaakt wel bitter. De goudgele honingklaver kan van de drie soorten het hoogst worden. De naam geeft dit aan: altissimus betekent de hoogste of zeer hoog.
- Jong blad > Salade, smaakmaker,thee en in de soep
Verzamelen: april-mei
- Bloemen > Thee
Verzamelen: juni-augustus
- Zaden > Smaakmaker
Verzamelen: juli-oktober
Uitleg plaat citroengele honingklaver
1. bloem 2. doorgesneden bloem 3. bloemblad 4. meeldraden 5. stamper 6. vrucht 7 en 8. doorgesneden vrucht 9. zaad met mierenbroodje