Melganzevoet: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 7: | Regel 7: | ||
===Kenmerken en voorkomen=== | ===Kenmerken en voorkomen=== | ||
Melganzenvoet houdt van open stikstofrijke plekken. Wanneer een stuk land braak ligt of bouwrijp gemaakt wordt, grijpt deze eenjarige plant meteen zijn kans. Hij slaat dan massaal op met planten die wel een meter hoog kunnen worden. De bovenste verse bladeren zijn wit bepoederd en lijken als met meel bestoven, vandaar mel in de Nederlandse naam en album (betekent wit) in de wetenschappelijke naam. De bloemen zijn groen en hebben vijf uitstekende meeldraden en een stamper met twee stijlen. Ze staan in lange kluwens langs de stengel. De bovenste bladeren zijn smal en gaafrandig, terwijl de onderste veelvormig kunnen zijn met aan de randen uitsteeksels. | Melganzenvoet houdt van open stikstofrijke plekken. Wanneer een stuk land braak ligt of bouwrijp gemaakt wordt, grijpt deze eenjarige plant meteen zijn kans. Hij slaat dan massaal op met planten die wel een meter hoog kunnen worden. De bovenste verse bladeren zijn wit bepoederd en lijken als met meel bestoven, vandaar mel in de Nederlandse naam en album (betekent wit) in de wetenschappelijke naam. De bloemen zijn groen en hebben vijf uitstekende meeldraden en een stamper met twee stijlen. Ze staan in lange kluwens langs de stengel. De bovenste bladeren zijn smal en gaafrandig, terwijl de onderste veelvormig kunnen zijn met aan de randen uitsteeksels. | ||
'''Bloeitijd''' : juli tot september <br /> | '''Bloeitijd''' : juli tot september <br /> | ||
Regel 14: | Regel 13: | ||
'''Standplaats''': Algemeen<br /> | '''Standplaats''': Algemeen<br /> | ||
[[Bestand:Melganzevoet 2.jpg|thumb|300px|foto Lotte Stekelenburg]]'''Vruchten:''' heel klein, elk met een bruinzwart zaadje.<br /> | [[Bestand:Melganzevoet 2.jpg|thumb|300px|foto Lotte Stekelenburg]]'''Vruchten:''' heel klein, elk met een bruinzwart zaadje.<br /> | ||
De plant is afkomstig uit Midden en Zuid Mexico. Hij wordt tegenwoordig weer steeds meer gebruikt in Europa en de VS. In de prehistorie werd de melde al door mensen gebruikt. Tollund-man had zaden bij zich, en ook in Neolitische nederzettingen werden de zaden gevonden.<br /> | |||
De plant is afkomstig uit Midden en Zuid Mexico. | |||
Tollund-man had zaden bij zich, en ook in Neolitische nederzettingen werden de zaden gevonden.<br /> | |||
Melganzevoet werd vroeger (tot in de late middeleeuwen, tot de introductie van spinazie) als groente bereidt en gegeten. <br /> | Melganzevoet werd vroeger (tot in de late middeleeuwen, tot de introductie van spinazie) als groente bereidt en gegeten. <br /> | ||
De bladeren zijn vooral in de tweede wereldoorlog (weer) gegeten. <br /> | De bladeren zijn vooral in de tweede wereldoorlog (weer) gegeten. <br /> | ||
Gebruikt voor het | Gebruikt voor het vet mesten van kippen, gezien de Engelse (fet hen). <br /> | ||
De geur van | De geur van melganzenvoet is sterk maar erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.<br /> | ||
Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.<br /> | |||
Regel 50: | Regel 43: | ||
Het blad van de melganzenvoet kan in stamppot of soep verwerkt worden. Ze zijn net als spinazie te gebruiken. Het bevat flink wat oxaalzuur zodat er vaak van eten niet verstandig is. Vroeger werden de zaden tot meel verwerkt. Het werd ook als voedergewas op akkers gezaaid. | Het blad van de melganzenvoet kan in stamppot of soep verwerkt worden. Ze zijn net als spinazie te gebruiken. Het bevat flink wat oxaalzuur zodat er vaak van eten niet verstandig is. Vroeger werden de zaden tot meel verwerkt. Het werd ook als voedergewas op akkers gezaaid. | ||
===Genezende werking=== | |||
* Wormen er mee af te drijvenverdrijft gifstoffen uit het lichaam. | * Wormen er mee af te drijvenverdrijft gifstoffen uit het lichaam. | ||
* Reguleren van de darmstelsel | * Reguleren van de darmstelsel | ||
Regel 64: | Regel 56: | ||
===Recepten=== | ===Recepten=== | ||
==Melganzenvoet-stamppot== | ==Melganzenvoet-stamppot== | ||
1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere soort ganzenvoet | *1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere soort ganzenvoet | ||
1 kg aardappelen | *1 kg aardappelen | ||
2 middelgrote uien | *2 middelgrote uien | ||
100 gr roomkaas | *100 gr roomkaas | ||
peper en zout | *peper en zout | ||
Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien. | Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien. | ||
Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen onder water staan. | Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen onder water staan. | ||
Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe. | Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe. | ||
Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot. | Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot. | ||
Voeg naar smaak peper en zout toe. | Voeg naar smaak peper en zout toe. | ||
Bron: buitengewoon bjorn | Bron: buitengewoon bjorn | ||
==Ganzenvoetsoep== | ==Ganzenvoetsoep== | ||
Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. | Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. | ||
Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche. | Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche. | ||
Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a. | Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a. |
Versie van 2 feb 2022 21:32
Melganzevoet chenopodium album
Melganzenvoet
Chenopodium album hoort bij de amarantenfamilie, een grote familie met een aantal bekende eetbare soorten als spinazie, quinoa, biet, zeekraal, suikerbiet.
Kenmerken en voorkomen
Melganzenvoet houdt van open stikstofrijke plekken. Wanneer een stuk land braak ligt of bouwrijp gemaakt wordt, grijpt deze eenjarige plant meteen zijn kans. Hij slaat dan massaal op met planten die wel een meter hoog kunnen worden. De bovenste verse bladeren zijn wit bepoederd en lijken als met meel bestoven, vandaar mel in de Nederlandse naam en album (betekent wit) in de wetenschappelijke naam. De bloemen zijn groen en hebben vijf uitstekende meeldraden en een stamper met twee stijlen. Ze staan in lange kluwens langs de stengel. De bovenste bladeren zijn smal en gaafrandig, terwijl de onderste veelvormig kunnen zijn met aan de randen uitsteeksels.
Bloeitijd : juli tot september
Hoogte : 0,1 tot 2 meter
Standplaats: Algemeen
Vruchten: heel klein, elk met een bruinzwart zaadje.
De plant is afkomstig uit Midden en Zuid Mexico. Hij wordt tegenwoordig weer steeds meer gebruikt in Europa en de VS. In de prehistorie werd de melde al door mensen gebruikt. Tollund-man had zaden bij zich, en ook in Neolitische nederzettingen werden de zaden gevonden.
Melganzevoet werd vroeger (tot in de late middeleeuwen, tot de introductie van spinazie) als groente bereidt en gegeten.
De bladeren zijn vooral in de tweede wereldoorlog (weer) gegeten.
Gebruikt voor het vet mesten van kippen, gezien de Engelse (fet hen).
De geur van melganzenvoet is sterk maar erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.
Wat zit erin
Bevat meer ijzer en eiwit dan welke koolsoort dan ook.
Ook meer vitamine A,B en C, en calcium dan rauwe kool.
De gehele plant kan rauw gegeten worden, maar is waarschijnlijk het lekkerst gekookt of in de soep.
Hij smaakt lekker pittig, als jonge boerenkool of broccoli.
Leuke weetjes
De naam ganzenvoet verwijst naar de bladvorm van deze plant en enkele verwanten. De onderste bladeren hebben vaak de vorm van ganzenpoten.
Melganzenvoet heeft veel familieleden. Sommige lijken erg op elkaar, andere zijn de onderscheiden omdat ze een vreemde geur hebben. Zo kunnen ze naar petroleum ruiken of naar rotte vis.
Andere soorten hebben een steviger blad zoals de rode ganzenvoet.
Nederlandse namen die voor deze soort gebruikt worden: melganzenvoet, (gewone) dauwkool, ganzenvoetmelde, meeldauw, meidoor, witte dauwkool, witte ganzenvoet, witte melde.
Gebruikstoepassingen
Het blad van de melganzenvoet kan in stamppot of soep verwerkt worden. Ze zijn net als spinazie te gebruiken. Het bevat flink wat oxaalzuur zodat er vaak van eten niet verstandig is. Vroeger werden de zaden tot meel verwerkt. Het werd ook als voedergewas op akkers gezaaid.
Genezende werking
- Wormen er mee af te drijvenverdrijft gifstoffen uit het lichaam.
- Reguleren van de darmstelsel
- Helpt bij zenuwpijn
- Pijnlijke menstruatie
- Positieve werking op de borstvoeding.
- Tegen hysterie en andere zenuwachtige eigenschappen
- Zou kanker tumoren afremmen.
- Positief effect hebben op de urineweg.
- Tegen reumatische pijnen, jicht en nieren.
Recepten
Melganzenvoet-stamppot
- 1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere soort ganzenvoet
- 1 kg aardappelen
- 2 middelgrote uien
- 100 gr roomkaas
- peper en zout
Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien.
Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen onder water staan.
Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe.
Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Bron: buitengewoon bjorn
Ganzenvoetsoep
Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche.
Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a.
- Blad kan in de soep (moet wel even meekoken) of als groente gebruikt worden.
Verzamelen: april-november
- Stengeltoppen kunnen in de salade of als groente worden gegeten
Verzamelen: april-mei