Kastanjeboleet: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Kastanjeboleet1.jpg|thumb|300px|right]]Een prima consumptiepaddenstoel.  
[[Bestand:Kastanjeboleet1.jpg|thumb|300px|right]]Een prima consumptiepaddenstoel.  
==Culinair en oogstadvies==
==Culinair en oogstadvies==
Bakken in boter of olie met ui, knoflook, wat thijm en peterselie, op het laatst toevoegen aan een stoofgerecht en drogen of inmaken, het kan allemaal. De stelen zijn (bij oudere exemplaren) bij de voet wat houterig en kunnen beter in het bos achtergelaten worden zodat andere organismen zich er te goed aan kunnen doen. Deze zwammen zijn gevoelig voor wormen. Kijk daarom voor je ze plukt of het nog wel waard is om ze te oogsten. Laat oudere en zachte exemplaren staan.
Kan je op diverse manieren gebruiken. Bakken in boter of olie met ui, knoflook, wat thijm en peterselie, en op het laatst toevoegen aan een stoofgerecht of met wat peper en zout serveren als een voorgerecht op een toastje. Drogen of inmaken, het kan allemaal. De stelen zijn (bij oudere exemplaren) bij de voet wat houterig en kunnen beter in het bos achtergelaten worden zodat andere organismen zich er te goed aan kunnen doen. Deze zwammen zijn gevoelig voor wormen. Kijk daarom voor je ze plukt of het nog wel waard is om ze te oogsten. Laat oudere en zachte exemplaren staan.


'''Verzamelen: augustus-november'''
'''Verzamelen: augustus-november'''

Versie van 23 nov 2020 15:52

Een prima consumptiepaddenstoel.

Culinair en oogstadvies

Kan je op diverse manieren gebruiken. Bakken in boter of olie met ui, knoflook, wat thijm en peterselie, en op het laatst toevoegen aan een stoofgerecht of met wat peper en zout serveren als een voorgerecht op een toastje. Drogen of inmaken, het kan allemaal. De stelen zijn (bij oudere exemplaren) bij de voet wat houterig en kunnen beter in het bos achtergelaten worden zodat andere organismen zich er te goed aan kunnen doen. Deze zwammen zijn gevoelig voor wormen. Kijk daarom voor je ze plukt of het nog wel waard is om ze te oogsten. Laat oudere en zachte exemplaren staan.

Verzamelen: augustus-november