Veldzuring: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 22: | Regel 22: | ||
==Recepten== | ==Recepten== | ||
Een traditionele toepassing van veldzuring (ook wel zurkel genoemd in het | Een traditionele toepassing van veldzuring (ook wel zurkel genoemd in het Vlaams/Zeeuws) | ||
<br /> | <br /> | ||
Regel 46: | Regel 46: | ||
Was de veldzuring samen met de andere bladgroenten en snij ze fijn. Snipper de sjalotjes en zet ze in een pan met ruim boter aan. Snij de paling in moten en bak deze in de boter met sjalotjes. Blus de sjalotjes en paling met witte wijn en voeg de gesneden bladgroenten toe. Hak de knoflookteen fijn en voeg toe, samen met het laurierblad, de thijm en salie. Laat het geheel 10-15 minuten stoven (tot de paling beetgaar is) en breng op smaak met peper en zout. | Was de veldzuring samen met de andere bladgroenten en snij ze fijn. Snipper de sjalotjes en zet ze in een pan met ruim boter aan. Snij de paling in moten en bak deze in de boter met sjalotjes. Blus de sjalotjes en paling met witte wijn en voeg de gesneden bladgroenten toe. Hak de knoflookteen fijn en voeg toe, samen met het laurierblad, de thijm en salie. Laat het geheel 10-15 minuten stoven (tot de paling beetgaar is) en breng op smaak met peper en zout. | ||
===Veldzuringsoep=== | |||
* 2 handen vol veldzuringbladeren | |||
* paar scheutjes olie | |||
* 1 ui | |||
* 2 aardappelen | |||
* 1 liter bouillon | |||
* evt. scheutje witte wijnazijn | |||
* peper en zout | |||
* scheutje room | |||
* snuf nootmuskaat | |||
Fruit de ui, voeg de in blokjes gesneden aardappelen toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe. Laat de soep zo’n tien minuten koken. Was de zuring, ontdoe ze van de steeltjes, snijd de bladeren in reepjes. Doe ze bij de soep, laat eventjes doorwarmen, pureer de soep met een staafmixer. | |||
Proef en voeg eventueel wat wijnazijn toe: dit kan het zuur van de veldzuring helpen ophalen. Op smaak brengen met peper, zout, room en nootmuskaat. | |||
Recept van Michiel Bussink. Gelezen in Down to earth magazine, platform voor groene journalistiek. | |||
Huidige versie van 14 mrt 2021 om 11:02
Veldzuring (Rumex acetosa) is een overblijvende plant die meer dan een halve meter hoog kan worden. De bladeren zijn pijlvormig en gaafrandig. De bladeren van het rozet zijn gesteeld, maar langs de stengel zijn ze ongesteeld.
De bloemen zijn tweehuizig en bestaan uit kleine roodachtige en groene bloempjes. De bloeitijd is in mei en juni.
De plant komt op matig voedselrijke en matig vochtige grond voor, zoals in loofbossen, langs bospaden, beekoevers, rivieroevers. Vaak en met name op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen.
Toepassingen
De jonge blaadjes worden in kleine hoeveelheden gebruikt in salades, soepen en als kruid voor sauzen. Bladeren kunnen gedroogd bewaard worden voor later gebruik. De bloemen kunnen als groente worden gekookt. Het zuur in de bladeren is oxaalzuur, wat ook in rabarber zit - daar is het niet verwonderlijk dan ook familie van. Oxaalzuur is een stof die kalk bindt waardoor het de opname ervan belemmert, in grote hoeveelheden is het zelfs giftig maar dan moet men wel heel veel (zo'n 10 kilo) eten.
Het sap van de veldzuring kan gebruikt worden om melk te stremmen.
Kijk ook op de algemene pagina over > Zuring <
Verzamelen: februari-juni
Recepten
Een traditionele toepassing van veldzuring (ook wel zurkel genoemd in het Vlaams/Zeeuws)
Paling in 't groen
voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kg paling
- 3 sjalotjes
- 2 glazen witte wijn
- 200 gram veldzuring
- 200 gram zevenblad (of spinazie)
- 200 gram kervel
- 100 gram waterkers
- 1 laurierblad
- 1 takje verse thijm
- 2 blaadjes salie
- 1 knoflookteen
- boter
- peper & zout
Was de veldzuring samen met de andere bladgroenten en snij ze fijn. Snipper de sjalotjes en zet ze in een pan met ruim boter aan. Snij de paling in moten en bak deze in de boter met sjalotjes. Blus de sjalotjes en paling met witte wijn en voeg de gesneden bladgroenten toe. Hak de knoflookteen fijn en voeg toe, samen met het laurierblad, de thijm en salie. Laat het geheel 10-15 minuten stoven (tot de paling beetgaar is) en breng op smaak met peper en zout.
Veldzuringsoep
- 2 handen vol veldzuringbladeren
- paar scheutjes olie
- 1 ui
- 2 aardappelen
- 1 liter bouillon
- evt. scheutje witte wijnazijn
- peper en zout
- scheutje room
- snuf nootmuskaat
Fruit de ui, voeg de in blokjes gesneden aardappelen toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe. Laat de soep zo’n tien minuten koken. Was de zuring, ontdoe ze van de steeltjes, snijd de bladeren in reepjes. Doe ze bij de soep, laat eventjes doorwarmen, pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg eventueel wat wijnazijn toe: dit kan het zuur van de veldzuring helpen ophalen. Op smaak brengen met peper, zout, room en nootmuskaat.
Recept van Michiel Bussink. Gelezen in Down to earth magazine, platform voor groene journalistiek.