Winterpostelein

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Winterpostelein

Winterpostelein in bloei

Winterpostelein is een fragiel gewas dat juist groeit als andere bladgroenten niet te vinden zijn. In de winter een welkome afwisseling van alle knollen, kolen en spruitjes. Er zijn twee soorten: de witte en de roze winterpostelein. De witte heeft als wetenschappelijke naam Claytonia perfoliata. Vernoemd naar John Clayton, een Noord-Amerikaanse plantenverzamelaar uit de 17e eeuw. Perfoliata is een verwijzing naar het schotelachtige blad dat door de stengel doorboord lijkt te zijn. De roze winterpostelein heet Claytonia sibirica, ofwel een plant uit Noordoost-Azië.

Kenmerken en voorkomen

Winterpostelein is een van de leden van de posteleinfamilie. Van deze kleine familie zijn in Nederland verder alleen nog groot en klein bronkruid vrij spaarzaam te vinden en postelein. Bij de witte winterpostelein zijn de kleine witte bloemen omgeven door twee aan elkaar gegroeide bladeren die een soort schotel vormen. De overige bladeren hebben een opvallende ruitvorm. Er is geen hoofdstengel, alle bladeren komen uit één groeipunt. De plant lijkt daardoor uit heel veel stengels te bestaan. De soort is eenjarig en vaak al in de winter te eten. Hij bloeit vroeg in het jaar van april tot juni.

Winterpostelein groeit in rozetten
Roze winterpostelein heeft geen schotels. De bloemen zijn witroze met donkere strepen op de kroonbladeren. Ze bestaan uit vijf kroonbladen, vijf meeldraden en een stamper met drie stempels. Het is een tweejarig gewas en groter dan zijn witbloemige familielid. Het bloeit van mei tot augustus. Het zaait zich gemakkelijk uit en is te vinden onder heggen, houdt van vochtige beschaduwde plekken met een zanderige grond. Staat ook in plantenbakken.

Gebruikstoepassingen

Winterpostelein kan in salades of stampotten worden verwerkt en gegeten worden als spinazie.

Leuke weetjes

De Duitse naam van witte winterpostelein geeft de schotelvorm weer: Tellerkraut. Ook wel bekend als Kuba-Spinat wat aangeeft waar de plant van oorsprong vandaan komt: vanuit Noord-Amerika via Cuba naar onze streken.

Recept

Salade met winterpostelein

Meng 200-400 gram gewassen winterpostelein met geitenkaas of blauwe kaas en gehakte noten. Je kunt er ook sinaasappel, dadels, gesnipperde uien of druiven aan toevoegen. Op smaak brengen met citroensap (of azijn) en extra virgin olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Verzamelen: januari - april

Edwin: Na april gaat het in bloei. Dan is het nog wel eetbaar, maar minder lekker.