Wilde lijsterbes

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sorbus aucuparia owoce 744.jpg
Sorbus aucuparia Wilde lijsterbes bloeiwijze.jpg

De wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) is in vrijwel heel Europa te vinden, vaak in bossen en houtwallen. Deze plant is vaak aangeplant in parken en tuinen en trekt veel vogels.

Kenmerken

De wilde lijsterbes komt zowel als struik als boom voor, met één of meerdere slanke ronde stammen. De kroon van de boom is rond tot eirond, meestal iets uitgespreid.

  • Het blad is oneven geveerd samengesteld met 9-17 bladparen. Ieder afzonderlijk blaadje is 2-6 cm lang, elliptisch tot lancetvormig, met een gezaagde rand. De bovenkant is dofgroen. De onderkant is grijs- tot blauwgroen. De bladsteel donker van kleur.
  • Bloeit in mei en juni met ca. 1 cm grote bloemen, in veelbloemige tuilen die tot 15 cm breed zijn. De bloemen ruiken onaangenaam.
  • De oranjerode besjes worden tot 1 cm groot.

Gebruik

Bloesem

Van de gedroogde bloesem kan thee worden gezet.

Verzamelen: mei-juni

Bessen

Veelal wordt gedacht dat de rauwe bessen giftig zijn, maar dit geldt alleen voor onrijpe vruchten, die sorbinezuur bevatten. Rauw zijn de bessen wel erg bitter; de smaak wordt milder door drogen of invriezen. De bessen kunnen gebruikt worden om compote, jam, siroop, thee en alcoholische dranken te maken. Geroosterde bessen kunnen gebruikt worden als koffiesurrogaat. De bessen bevatten veel vitamine C.

De bessen werden in het verleden gebruikt door vogelvangers. Een andere oude toepassing is als varkensvoer.

Verzamelen: augustus-oktober