Kraailook

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
P1010005.JPG

Kenmerken en voorkomen

Kraailook (Allium vineale, Engels crow garlic) is een wilde looksoort die in de winter en het vroege voorjaar fris groen en op zijn lekkerst is. Later in het jaar ontwikkelt de bloemstengel zich, die is taai. De plant verkleurt dan ook richting grijs-groen. Kraailook komt voor op ruigten, in weilanden en langs wegen en paden. Hoe meer kalk er in de bodem zit hoe beter de plant bloeit. Kraailook plant zich voort doormiddel van de broedbolletjes die op de bloemstengel ontstaan. Kraailook ziet er uit als een opvallend grote en vitale graspol voor de tijd van het jaar. Het lijkt op bieslook maar dan wilder. De geur is onmiskenbaar: look, net iets meer richting prei/ui dan knoflook.

Gebruik

Blad

Het blad kan fijngesneden gegeten worden als bieslook in dressings, salades of kruidenboter. Omdat het wild is kan het iets meer hebben, kan b.v. best even meegekookt worden in een soepje.

Kraailook.jpg

Knolletjes

Ook de knolletjes zijn eetbaar, je kunt deze het hele jaar door opgraven en gebruiken als pittig wild uitje, smaak bijna als knoflook. Gedroogd zijn de knolletjes lang houdbaar.

Recepten

Kraailook Kaasssoufflé

  • 1 bosje kraailook
  • 20 gram boter
  • 30 gram meel
  • 3 dl melk
  • zout
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • klein beetje nootmuskaat
  • 3 eieren, gesplitst en eiwit stijfgeklopt


Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de kraailook en knip deze fijn. Verhit de kraailook in een beetje (room) boter. Maak van de boter, meel en melk een béchamelsaus, door eerst de boter te smelten, dan het meel erdoor te roeren, en vervolgens de melk erdoorheen te roeren met een garde. Goed blijven roeren tot de saus gebonden is. Van het vuur halen en zout, nootmuskaat en kaas erbij doen. Vervolgens de eidooiers en de kraailook erdoor roeren, en voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen scheppen. In een diepe, ingevette ovenschaal doen en 40 minuten bakken. De ovendeur niet tussentijds open doen, want dan kan de soufflé inzakken.

recept uit: Eten en drinken met wilde planten van Laurette van Slobbe, ISBN: 9789490404017

Oogsten: Knolletjes hele jaar. Blad januari, februari, maart, april en december.