Grote sponszwam

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Spnszwam jud. 10 06.jpg
De grote sponszwam is een vrij algemene op dennenbomen parasiterende zwam. Hij kan erg groot worden (50cm). De grote sponszwam is niet makkelijk te verwarren met andere paddenstoelen. Als u er een vindt (bofkont) doet u er goed aan deze locatie te onthouden want, zoals bij veel parasiterende paddenstoelen keert hij terug. Houd rekening met een jaar maar soms wil hij ook wel na een maand weer opkomen. Hij heeft een echte paddenstoelensmaak die gedroogd het sterkst is. Het is een persoonlijke favoriet vanwege smaak en textuur. Drogen is goed mogelijk en aangezien deze zwam gekookt het best tot zijn recht komt is het ook niet heel erg zonde. Hij is moeilijk schoon te maken maar het goede nieuws is dat hij tegen wassen met water kan. Drogen is een goede manier om het zand kwijt te raken. Na het weken blijft onderin het weekvocht het zand liggen.


Recept

Zoals vermeld is deze zwam uitermate geschikt om te koken en is daarom erg goed te gebruiken in (wild)stoofschotels maar nog beter bij gebraden vlees.

Vlees met sponszwam jus

Men bereid het vlees zoals uw ritueel dit gebied maar bij voorkeur mooi rozé.

Ingrediënten:

  • 180 gram biefstuk
  • zout
  • een goede hand (schone!) sponszwam
  • een halve gesnipperde ui
  • een teen geperste knoflook
  • peper, zout
  • 30 gram koude boter

Voor het beste resultaat zout men het vlees van tevoren. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van uw sponszwam. Verhit uw pan tot een druppel water er op blijft dansen. Vet uw vlees in, niet de pan, en schroei mooi dicht aan beide zeiden. haal het aangekoekte, fond, in uw pan los met de ui, de sponszwam en genoeg water om de hitte in uw pan terug te brengen naar licht bakkend. u kunt eventueel uw vlees laten rusten op de padenstoelen. wacht tot de ui glazig is en de sponszwam aan de randen zacht begint te worden voor u de knoflook, peper en extra zout toevoegt. laat dit een krappe minuut warm worden voor u het vuur uitzet en de jus bind met de koude boter. dit doet u door de boter te blijven bewegen en alleen te laten smelten.

Recept Annefriele


Verzamelen: augustus-december