Akkerkool

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Akkerkool

Akkerkool.JPG

Akkerkool (Lapsana communis) is een eenjarige plant met kleine gele bloemen uit de composieten-familie. Hij kiemt vooral in het voorjaar en bloeit van juni tot oktober. De bloemhoofdjes zijn betrekkelijk klein en hebben een lange steel. Per plant worden tegen de duizend zaden gevormd.

Kenmerken en voorkomen

Akkerkool is een hoge ijle plant die zich alleen hoog vertakt. Herkenbaar zijn de brede en gesteelde bladeren, de bovenste enkelvoudig. Onderaan zijn ze samengesteld met een grote eindlob die driehoekig is. Het onderste blad lijkt op dat van sommige koolsoorten, waaraan de naam van dit kruid is ontleend. De stengel is behaard en bevat melksap waardoor de plant enigszins bitter smaakt. Akkerkool houdt van licht beschaduwde plaatsen op droge grond en ook van ruige plekjes. Hij kan wel 120 cm hoog worden.

Gebruikstoepassingen

De nog ongeopende bloemknoppen kunnen worden ingelegd als kappertjes. Jong blad en de bloemen gaan door salades of in de soep. Het blad heeft een pittige smaak als die van radijs.

Leuke weetjes

Het Engelse woord voor akkerkool is nipplewort waarbij gedoeld wordt op de vorm van de bloemknoppen. Een Oud-Nederlandse naam is dan ook tepelkruid. Het Duits heeft het over de kool van de bosrand – Gemeiner Rainkohl.

Vroeger werd akkerkool gekweekt vanwege het malse blad van de jonge planten. Deze akkervorm was meerjarig, vertakte zich al vanaf onderaan en werd minder hoog dan de natuurlijke vorm. De nootjes waren twee keer zo groot.

Akkerkool is, zeker in jong stadium, met andere composieten te verwarren zoals met muursla. De vorm van de bladeren van muursla is veel hoekiger en de bloemen bevatten ten hoogste vijf lintbloemen, bij akkerkool veel meer. Ook is er gelijkenis met klein streepzaad. Die heeft echter een pijlvormig blad dat met oortjes langs de stengel zit.

Bladeren

Recepten

“Akkerkool-raita”

  • 250 gram bladeren van de akkerkool
  • 2 à 3 eetlepels uien of een mespunt hing (asafoetida)
  • ½ theelepel komijn
  • mespunt cayennepeper
  • ½ liter yoghurt
  • zout
  • een paar korianderblaadjes vers of gedroogd

Snij de blaadjes heel fijn en vermeng alle ingrediënten en zet dit koel weg. Serveer bij een groentencurry. Dit kan ook gemaakt worden in het vroege voorjaar van brandnetel, tuinkers of daslook.

Bron: plantaardigheden.nl/