Sering

Uit Wildpluk wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Omschrijving

De sering (Syringa vulgaris) is een heester uit de olijvenfamilie (Oleaceae), die van 3 tot 6 meter hoog groeit. De sering groeit witte, roze of paarse bloemtrossen die een heerlijk aroma hebben en zoet smaken. Het belangrijkste kenmerk om de boom te herkennen is de bloemtrossen. Van nature zijn de bloemen roze, maar er bestaan ook gekweekte varianten die witte of diep paarse bloemen hebben. Buiten het bloeiseizoen kan de boom herkend worden aan haar hartvormige bladeren. De sering bloeit van april tot juni. De piek van de bloei is in mei, en in juni is het merendeel al uitgebloeid.

Bloemtros van een sering
Blad van een sering

Voorkomen

De sering komt van oorsprong uit Zuidoost-Europa. Sering groeit veel op de rotsachtige heuvels van de Balkan. De plant is origineel als tuinplant naar Nederland gekomen, maar is inmiddels ingeburgerd. In Nederland vind je de sering veel in tuinen, parken, en verwilderd op heuvelachtige plaatsen. Met name in de duinen is de plant veel te vinden.

Gebruik

Het hout van de plant heeft een aangename florale geur en is daarom geschikt voor dingen als boterbakjes. De bloemen zijn echter de echte prijs van deze plant. Vanwege hun kleur, aroma en smaak zijn ze op allerlei manieren te gebruiken. Ze kunnen rauw toegevoegd worden aan (fruit)salades, of bijvoorbeeld op taarten of ijs als decoratie. Ze kunnen gekookt worden tot siroop, jam of gelei. Ook kan men van de bloemen ijs maken. Bij het plukken van de bloemen komt vaak een groen stukje van de steel mee. Dit stukje smaakt bitter, dus probeer dit zo veel mogelijk te vermijden.

Recept

Seringensiroop

Siroop gemaakt van seringen heeft een heerlijk zoete en florale smaak. Het siroop kan gebruikt worden als aanmaaklimonade, of als smaakmaker in taarten, ijs, etc.

Ingrediënten

  • 600g suiker (Of meer of minder naar smaak)
  • Twee citroenen
  • Een paar handenvol seringbloemen
  • Zakje vanillesuiker of vanille-extract (optioneel)
  • 5 Blauwe bosbessen (optioneel)
  • 2 Liter water

Methode

Warm 2 liter water op in een pan en los hier de helft (300g) van de suiker in op, voeg hier de vanillesuiker of vanille-extract aan toe. Snijd de citroen in schijfjes en doe deze in een glazen fles samen met de bloemen. Giet het suikerwater in de fles, over de seringbloemen en citroen, zodra alle suiker is opgelost. Laat dit mengsel twee à drie dagen in de zon trekken. Giet de fles na twee à drie dagen door in zeef in een pan, zodat enkel de vloeistof in de pan overblijft. Voeg de rest van de suiker toe aan deze vloeistof en kook in tot gewenste dikte is bereikt. Tijdens het koken kan je bosbessen toevoegen, deze geven een mooie roze kleur aan de siroop.

Tips

Probeer de siroop eens met tonic, een schijfje citroen en een paar ijsklontjes. Dat maakt voor een heerlijk verfrissen drankje.

Je kan bij het maken van siroop sering ook combineren met andere bloemen, zoals druifhyacint en appelbloesem.