Heemst

Uit Wildpluk wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Heemst met zuil meeldraden; Foto Aad Kop

Heemst

Deze grote plant met witviltige bladeren kun je niet over het hoofd zien. Althaea officinalis kan anderhalve meter hoog worden. Het is een soort uit de familie van de kaasjeskruiden. Deze zijn te herkennen aan de grote open bloemen waarin de talrijke meeldraden en de stampers in een soort zuil verenigd zijn. De meeldraden van heemst zijn paars omgeven door witte tot paarsroze bloemen. De kroonbladeren worden omsloten door kelkbladeren en een bijkelk die lancetvormig blad heeft. De bloeitijd is van juli tot in de herfst.

Voorkomen

Heemst is een plant die voorkomt op de rode lijst. In Nederland te vinden op brakke bodems die vroeger in contact stonden met de zee en die nu nog sporen van zilt bevatten, zoals afgesloten armen van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta en langs het IJsselmeer. Hij staat in rietmoerassen, langs sloten en in duinvalleien.

Gebruik

Vroeger werd deze soort geteeld. In Midden-Europa zijn verwilderde cultures te vinden die toepassing vonden in de artsenij. De wortels gingen in de salades. Het groen was belangrijk vanwege de vele vitamines die het bevat. De hele plant heeft een hoog slijmgehalte, dat helpt bij keelpijn. De vezelrijke stengels werden verwerkt tot touw en papier.

Viltige blad; foto Aad Kop

Leuke weetjes

Wie weet een leuk weetje?


Rode lijst 2012: Kwetsbaar. Trend sinds 1950: sterk afgenomen. Vrij zeldzaam. Oorspronkelijk inheems. Wij raden het plukken ernstig af.


  • Jong blad & toppen te gebruiken in salades en als groente

Verzamelen: april-juni


  • Bloem te gebruiken in salades

Verzamelen: juli-september