Groene anijstrechterzwam

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 23 nov 2020 om 16:37 (→‎Recepten)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Anijstrechterzwam

Er zijn verschillende soorten anijstrechterzwammen: de groene, de slanke en de witte anijstrechterzwam. De meeste hebben aanvankelijk een platte tot bolle hoed die op den duur trechtervormig wordt. De randen zijn vaak grof gegolfd. De plaatjes staan dicht opeen en lopen langs de steel af. De groene is goed eetbaar, zowel de slanke als de witte zijn giftig.

Kenmerken en voorkomen

De groene anijstrechterzwam Clitocybe odora heeft een blauwgroene hoed en ruikt heel sterk naar anijs. De kleur van de hoed verbleekt bij het ouder worden tot geelgrauw. De vezelige steel en het vlees zijn witgroen. De slanke (C. fragrans) heeft ook een anijsgeur. Deze soort is iets kleiner dan de groene. De kleur van de hoed is geelachtig bruin en wordt als het vochtig is glanzend. De hoed verandert van bolvormig naar een trechter. De plaatjes zijn lichtgekleurd. De groene anijstrechterzwam komt algemeen voor en staat tussen de bladeren in bossen op matig voedselrijke bodems. De slanke staat op vochtiger plaatsen. De witte (C. albogragrans) komt het minst in Nederland voor.

Alle drie de soorten zijn vooral te vinden in de kuststrook en wat verder naar het oosten. In klei- en veengebieden zal je ze niet tegenkomen.

Gebruikstoepassingen

Bij het bakken behoudt de groene anijstrechterzwam zijn anijs smaak.


Verwarring met giftige paddenstoelen

De groene anijstrechterzwam is te verwarren met de slanke anijstrechterzwam en de witte anijstrechterzwam maar die hebben niet de kenmerkende groenblauwe kleur. Ook te verwarren met de kopergroenzwam die giftig is. Deze paddenstoel heeft echter niet de sterke anijsgeur.

Als de kleur verbleekt naar witachtig dan is ook verwarring mogelijk met Cliocybe rivulosa, giftige weidetrechterzwam. De naam zegt het al: deze is zeer giftig.

Recept

Parfait met groene anijstrechterzwam

IJsparfait (basis)

  • 5 dl room
  • 250 g gepasteuriseerde eierdooier
  • 250 g (fijne) kristalsuiker

Paddenstoelenpuree

  • 250 g groene anijstrechterzwam
  • klont boter
  • 1 theel. anijszaad, fijngemalen in de vijzel

Voorbereidingen

Klop de room met een snufje zout op tot deze zalfachtig is. Zet de room in de koeling. Bekleed een vorm met plastic folie. Zet de vorm ook in de koeling.

Bereiding

Doe de eierdooier en de suiker in een beslagkom. Zet de beslagkom in een bain-marie. Klop de massa au bain-marie tot 75° C. Neem de beslagkom uit de bain-marie en klop het geheel koud tot het weer op kamertemperatuur is. Spatel de room erdoor en zet nog even koud.

Doe nu de paddenstoelen in een hete pan met een dikke bodem. Roer een paar keer om totdat het vocht uit de paddenstoelen komt. Voeg dan de boter toe en laat nog even zachtjes stoven en voeg dan het anijszaad toe. Roer nog een paar keer om en laat dan wat afkoelen. Pureer in een keukenmachine of met de staafmixer en zet dan koud.

Meng de paddenstoelen puree door het parfaitmengsel en giet het in de beklede vorm. Zet de vorm 3 uur niet afgedekt in de diepvries. Nu kun je de vorm storten en het ijsmengsel tot gebruik verpakken in plasticfolie.

Recept van Roel van Kollem naar een idee van Jan Boeren.


Verzamelen: augustus-november