Gagel

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 30 dec 2020 om 10:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De wilde gagel (Myrica gale) is een bladverliezende, aromatisch geurende struik die 0,6 tot 1,5 m wordt hoog. De 2,5 tot 4 cm lange bladeren zijn omgekeerd eirond-lancetvormig en aan de top getand. Op de onderzijde van de bladeren zitten harspuntjes met harsklieren. De aromatische bladeren smaken bitter.

De wilde gagel bloeit in april en mei. De katjes verschijnen voor de bladeren aan twijgen die daarna niet meer doorgroeien. De struik is veelal tweehuizig. Meestal komt op een struik of mannelijke of vrouwelijke katjes voor, waarbij dezelfde struik van geslacht kan wisselen doordat het in het ene jaar vrouwelijke katjes kan dragen en in een ander jaar mannelijke katjes kan dragen. De mannelijke katjes zijn langwerpig en de vrouwelijke meer gedrongen. De schubben (schutbladen) van de vrouwelijke bloemen vallen niet af en zijn met de vruchten vergroeid.

De vrucht is een 3 mm grote afgeplatte, drie toppige steenvrucht met een enkel grote pit. De wilde gagel groeit op natte, zure, venige grond en komt voor op heidevelden, in moerasbossen en laagveenmoerassen

Toepassingen

De aromatische vruchten en bladeren kunnen gedroogd of vers worden gebruikt om soepen en stoofpotten op smaak te brengen. De waslaag op vruchten en de bladeren kan worden verwijderd door er kokend water over te gieten en voor een paar minuten onder te dompelen. De was zal op het oppervlakte drijven en kan dan worden afgeschuimd. De vruchten kunnen gebruikt worden om aromatische kaarsen te maken. De plant verdrijft motten en andere insecten. Hiervoor worden de geurige bladeren gebruikt. Van de gedroogde bladeren kan thee worden gezet.

Geneeskrachtige toepassingen

Een sterke aftreksel van de bladeren kan worden gebruikt als een parasietenbestrijdingsmiddel om lichaamsparasieten te doden. Van de website wilde-planten.nl: Gagelbladeren werden vroeger tegen huidziekten gebruikt. De aromatische olie uit de harsklieren is giftig en roesverwekkend. Honderden jaren werd Gagel, ondanks strenge verboden, gebruikt om, in plaats van Hop, het bier te kruiden.


  • Blad te gebruiken als thee en als smaakmaker

Verzamelen: mei-december

  • Katjes ook te gebruiken om thee van te zetten en als smaakmaker (vooral in soepen)

Verzamelen: juli-januari