Framboos

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2011 om 20:53
Ga naar: navigatie, zoeken

De framboos (Rubus idaeus) is een inheemse plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt. De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden.

Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. 

De bloei is van eind mei tot eind juni. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar door insectenbestuiving wordt de vruchtzetting bevorderd. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een steenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem.

De meeste rassen dragen rode vruchten, maar enkele rassen hebben gele vruchten. Er zijn, afhankelijk van het ras, bij de zomerframbozen rijpe vruchten vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober en bij een doorteelt ook in mei tot half juli. Per ras duurt de oogst bij herfstframbozen zes tot acht weken.

Toepassingen

De vruchten kunnen zowel rauw of gekookt gegeten worden en worden verwerkt in jam en tot sap. Om de wortel eetbaar te maken moet het lang worden gekookt. De wortel mag echter niet te jong en niet te oud zijn. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en eet ze rauw of gekookt. Van gedroogde bladeren kan thee worden gezet.


  • Blad > Th

Verzamelen: maart-mei


  • Vruchten > Sa, Ja, Si

Verzamelen: juli-september