Braam

Uit Wildpluk wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De Gewone braam of Bosbraam (Rubus fruticosus) is een meerjarige struikachtige plant die algemeen voorkomend. De bladeren overlappen elkaar niet aan de randen. De steeltjes van de blaadjes van een vijftallig blad zijn 0-8 mm lang. De bladeren blijven tot laat in de herfst of het begin van de winter aan de plant. De onderzijde van de bladeren bevatten stekels. De stengel is niet of nauwelijks berijpt en met sterke stekels bezet. De plant klimt tot 1,5 tot 3 meter hoog. 

De bloemen zijn wit of roze en bloeien in juli en augustus. De kelkbladen zijn niet toegespitst.

De kroonblaadjes zijn vaak iets elliptisch van vorm. De vruchten zijn van donkerblauw tot blauwrood en verschijnen in augustus en september. De vrucht bestaat uit een verzameling (steen)-vruchtjes, de deelvruchtjes zijn alle goed ontwikkeld. Ze groeien alleen aan tweejarige stengels.

Bramen worden op lichtzure tot zure grond aangetroffen. Bramen groeien op arme grond, maar ook op omgewerkte voedselrijke grond.

Dauwbraam

De dauwbraam (Rubus caesius) is een kruipende overblijvende plant. De takken zijn kruipend, en 1 tot 3 meter lang. De bladeren groeien altijd in 3-tallen. De kelkbladen zijn lang gespitst. De bloemen zijn wit of roze. De vruchten zijn vaak iets kleiner dan die van de bosbraam, hebben een lager suikergehalte en zijn iets sappiger. Ze houdt van kalk en open plaatsen met veel zon. Ze houdt ook van humus, maar nodig is dit niet, ook op vrijwel puur zand groeit ze en brengt bloemen en vruchten voort.

Toepassingen

De vruchten kunnen zowel rauw of gekookt gegeten worden en worden verwerkt in siroop, jam en tot sap. Om de wortel eetbaar te maken moet het lang worden gekookt. De wortel mag echter niet te jong en niet te oud zijn. Thee kan van gedroogde, maar jonge bladeren worden gemaakt. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en gebruik ze voor in een salade. Van de stengels kan touw worden gemaakt.

Bramenwhisky

 • 1 pond bramen
 • 1 ons suiker
 • 3 kruidnagels
 • 1 pijpje kaneel
 • 1 fles whisky
 • optie: klein stukje schil van onbespoten citroen of sinaasappel erbij.

Was de bramen en doe ze in een schone glazen pot, of weckfles. Maak ze met een vork een beetje fijn en strooi er de suiker over. Doe er de kruiden bij. Giet er de whisky over en sluit de pot of fles af. Af en toe schudden. Na 2 maanden filtreert u de bramenwhisky en proeft of u ze zoet genoeg vindt. Bottelen.

Recept Roel van Kollem met dank aan Lizet Kruyf

Summerpudding

Wilde summerpudding

 • 8 à 10 sneetjes oud brood, korsten verwijderd
 • 2 à 3 eetlepels water
 • 100 à 150 g fijne suiker
 • 900 g gemengde bosvruchten zoals blauwe bosbes, framboos, braam, bosaardbei

Beleg een 9 dl puddingvorm met de sneetjes brood zodat er geen plekje onbedekt is. Druk het brood goed aan. Hou genoeg brood over om de bovenkant te bedekken. Verwarm het water met de suiker zodat de suiker oplost. Voeg het fruit toe en laat een paar minuten verwarmen. Zeef het fruit kort en doe de vruchten met aanhangend vocht in de puddingvorm en dek af met het resterende brood. Dek de vorm af met een bord en leg daar iets zwaars bovenop. Laat een nacht op een koele plaats staan. Kook het gezeefde vocht (ongeveer 150 ml) op tot een stroperige saus en laat afkoelen. Stort de pudding de volgende dag en giet er de saus overheen. Serveer met on- of lichtgeklopte room. (Eigenlijk moet het dubble cream zijn die van zichzelf dik is.) Heel Engels en ongelooflijk lekker.

Recept van de onvolprezen Roger Phillips.


 • Blad > Th

Verzamelen: mei-september

 • Vruchten > Sa, Ja, Si

Verzamelen: augustus-september


Zoek of meld een bramenstruik bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!