Kamille
Echte kamille
Verschillende soorten planten dragen de naam kamille. Ze zijn niet altijd gemakkelijk uit elkaar te houden want ze hebben bloemhoofdjes met in het midden gele buisbloemen en de meeste ook met witte lintbloemen aan de rand. Echte kamille heeft een sterke geur maar niet altijd, andere soorten meestal niet. Het blad van de verschillende soorten lijkt ook nogal op elkaar: het is fijn verdeeld. De bloeitijd is doorgaans vanaf de zomer tot in de herfst maar in zachte winters kunnen ze door blijven bloeien. Kamilleplanten komen veel voor: op allerlei voedselrijke plekken in de stad, braakliggende terreinen, wegbermen en moestuinen.
Kenmerken en voorkomen
Echte kamille (Matricaria chamonilla) heeft bloemen met een holle bloembodem. Soms lijkt deze gevuld doordat zich er larven in genesteld hebben. Bij het ouder worden strekt de bloembodem zich omhoog waardoor de witte lintbloemen gaan hangen. Meestal heeft deze soort de sterke kamillegeur maar dat is niet altijd zo. De bloei is van mei tot oktober. De plant is eenjarig.
Gebruikstoepassingen
De bloemknoppen en de bloemen zijn eetbaar. Kamillethee is een aftreksel met een uitgesproken smaak van de gedroogde of verse bloemen. Het is een goed middel tegen koorts, tandvlees dat moet genezen. Het werkt laxerend, helpt tegen bloedingen en ruwe handen worden ermee soepel gehouden.
Leuke weetjes
Schijfkamille (Matricaria discoidea) heeft bloemen met korte stelen die tussen het blad staan. Het is gemakkelijk om deze van de andere kamilles te onderscheiden omdat bij deze soort de witte lintbloemen ontbreken. De groengele gekleurde bloemen vallen niet erg op. Er is wel een kamillegeur te ruiken. Een aftreksel werkt tegen krampen.
Reukeloze kamille (Tripleurospermum maritimum) lijkt het meest op Echte kamille. Wat zijn de verschillen? De lintbloemen blijven langer rechtop staan en de bloemen zijn iets groter. De gevulde bloembodem is breder dan hoog terwijl die van de Echte kamille hoger is dan breed. De plant heeft over het algemeen niet de kenmerkende kamillegeur.
Gele Kamille (Anthemis tinctoria) waarvan de bloemen helemaal geel zijn, werd al in de Middeleeuwen aangeplant vanwege de gele kleurstof.
Recepten
Kamillethee Vul een glas met kokend water en voeg daaraan een handvol gedroogde of iets meer verse bloemen toe. Laat het trekken.
Verzamelen: mei-september