Japanse Duizendknoop

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 16 dec 2017 om 23:42

De plant behoort tot de familie van de duizendknoop (polygonaceae). Tot deze familie behoren ook oa perzikkruid, boekweit, adderwortel, waterpeper,rabarber, en alle zuringsoorten(veld-, schapen-, ridder-, etc)

Beschrijving

De japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange, holle stengels van 0,5 tot 3m lang met zijtakken en bladeren van 5 tot 12 cm groot. In de winter sterft de plant bovengronds af. In maart en april schieten de, enigszins rood met groene, scheuten snel de grond uit. De stengel is opgebouwd uit holle delen waartussen zich de knoop bevindt, waaraan zich een zijtak en een blad bevinden. De plant bloeit in augustus en september met pluimen van crème-witte bloemen.

Invasieve exoot

De japanse duizendknoop is een invasieve exoot die van oorsprong uit Japan komt en hier als tuinplant terecht is gekomen. De japanse duizendknoop heeft een enorme groeikracht en groeit met gemak door straten en funderingen heen. Veel gemeentes zijn daarom de strijd met deze plant aangegaan, maar deze behoort tot de top 100 van meest invasieve exoten ter wereld. Het enige wat helpt is de plant uitputten. Wat dat betreft kunnen wij als wildplukkers daar goed mee helpen door de jonge scheuten steeds te plukken en te eten.

Bruikbaarheid

De japanse duizendknoop is in het voorjaar eetbaar. De jonge scheuten kunnen geoogst worden zolang de stengel knakt als je deze breekt. De stengel is dan nog niet verhard en zowel zoet als hartig goed te verwerken. Je kan de japanse duizendknoop net zo gebruiken als rabarber. De smaak komt enigszins overeen, al vind ik de duizendknop zelf iets zachter van smaak. Van de scheuten kan je goed jam, compote of siroop maken en verwerken in taarten. Ook hartig is de duizendknoop prima te gebruiken. Door de scheuten even in boullion te koken wordt dit een prima bijgerecht. De wat dikkere scheuten kunnen zowel zoet als hartig worden gevuld.

Recepten

Duizendknoop cannelloni (recept van Meret Bissegger)

Vaak worden de jonge stengels van de Japanse duizendknoop als rabarber klaargemaakt. Dit is eens een ander recept (van Meret Bissenger) met de dikkere stengels.

Ingrediënten

  • 6 dikke Duizendknoop stengels
  • 1-2 el zonnenbloemolie
  • 100 gr zachte kaas (bijvoorbeeld Ricotta)
  • 40 gr kleingehakte walnoten
  • 1 el kleingesneden kraailook
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Bereiding Gebruik het onderste deel van de stengels, die zijn het makkelijkste te vullen. Schil de stengel. Snij de stengel aan beide kanten van de knoop door. Deze kun je samen met het dunnere deel verwerken tot compote. Bestrijk de stengels met de olie. Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak een mengsel van de rest van de ingrediënten en vul die in een spuitzak. Vul de stengels, leg ze in een ovenschaal en bak ze 10-15 min in de voorverwarmde oven. Natuurlijk kun je met de inhoud eindeloos variëren: met vis of juist zoet. Genoeg mogelijkheden om zelf lekker te experimenteren.

Japanse Duizendknoop-frambozen crumble Pluk een ruime bos jonge scheuten en maak er een frambozen-duizendknoop crumble van. Het smaakt inderdaad als rabarber! Alleen de structuur is iets zachter.Neem een doosje frambozen (of diepvriesframbozen). Beetje los van elkaar schudden en knijpen.Was de duizendknoop en haal alle blaadjes en topjes eraf. In stukjes snijden en mengen met 2 zakjes vanillesuiker en de frambozen. En nog wat suiker los erover strooien. De crumble bestaat uit 200 g suiker, 200 g ijskoude roomboter, 200 g meel en een beetje zout. Boter mengen met suiker en meel en fijnknijpen tot je losse korrels deeg krijgt. Die strooi je over het frambozen/duizendknoopsuiker mengsel. Doe het geheel in een beboterde ovenschaal en bak 35 minuten op 200 graden in de oven.