Margriet

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2017 om 18:10
Duidelijk is te zien dat de gele kern uit meerdere bloemen bestaat

Margriet

De soorten margrieten die in Nederland in het wild voorkomen zijn de gewone margriet, Leucanthemum vulgare. Leucanthemum paludosum is een eenjarige borderplant: de kleine margriet. Daarnaast moet ook de grootbloemige margriet genoemd worden, Leucanthemum maximum. De margriet is een van de leden van de uitgebreide familie van de composieten, die gekenmerkt worden door de samengestelde bloemen. Wat een bloem lijkt te zijn, bestaat uit heel veel kleine bloemetjes in een hoofdje. Bij de margriet zijn de middelste bloemen, die alleen buisvormig zijn, geel en de stralende bloemen daaromheen wit.

Gele (en witte) margrieten

Voorkomen

De gewone margriet heeft gekartelde bladeren en bloeit van mei tot augustus. De stengel is nauwelijks vertakt, het onderste blad heeft een lange steel. De bloemen zijn 3-6 cm in doorsnede. Hij is vrijwel in geheel Nederland te vinden voornamelijk in bermen en hooilanden. Hij wordt voor een fleurig accent ook veel ingezaaid. De kleine margriet is een slag kleiner met bloemen van 2-2,5 cm. Deze kleine soort is inheems in ZW-Europa en staat bij ons in tuinen. De bloei begint eerder dan van de gewone margriet. Deze soort verwildert gemakkelijk. Verkiest als echte stadsplant vooral zonnige, warme plaatsen, maar is hier niet helemaal koubestendig en nog niet echt ingeburgerd. De grootbloemige margriet staat vooral in tuinen.

Gebruik

De witgele bloemen doen het goed in een salade. Het jonge blad is ook met ander eetbare groene blaadjes in salades te verwerken. De hele plant kan gebruikt worden om wol en andere stoffen mee te verven. Dat resulteert in geel tot bruine kleuren. Als geneesmiddel lijken er geen mogelijkheden beschreven te zijn.

Leuke weetjes

Margrieten worden gegeten door paarden, schapen en geiten die zo voor verspreiding zorgen. Koeien en varkens mijden de planten. De bloemen van madeliefjes zien er hetzelfde uit als die van margrieten: een geel hart met witte straalbloemen. Verwarring lijkt niet voor de hand te liggen: madeliefjes zijn veel kleiner en hebben geen bladeren aan de stengel. De naam margriet kan afkomstig zijn van het woord margarites dat parel betekent.


  • Jong blad > Verzamelen: maart-april


  • Rozet > Verzamelen: november-januari