Ganzenei
Ganzeneieren hebben wit gele schil die veel sterker is dan van de kippeneieren. Ganzeneieren wegen ook 3 – 4 keer zwaarder dan kippeneieren, tot 200g per stuk. Deze eieren moet je goed bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen 2 en 12C bij luchtvochtigheid van 85 – 90%. Met andere woorden is de koelkast de meest geschikte plaats om ganzeneieren te bewaren. Let op dat ganzeneieren regelmatig rond zijn. Als dat niet het geval is, zijn ze beschadigd (geweest) en waarschijnlijk niet meer goed. Bij het kopen (of vinden) van ganzeneieren let nog goed op de afwezigheid van vieze plekken op de schil. Die duiden op microbiologisch bederf. Neem nooit eieren mee waar de schil is beschadigd. Toepassing De smaak van ganzeneieren is veel intenser dan van de kippeneieren. Zij bevatten echter minder vet en daarom minder aroma. Ganzeneieren kun je koken of gebruiken om ovenschotels en omeletten te maken.
Ganzeneieren hebben een bepaalde geur en nasmaak. Zij worden met grote voorzichtigheid gebruikt in de gastronomie. Hierbij geldt dat de ganzen die in de vrije natuur van vers gras leven, de beste eieren leveren zonder afwijkende smaken. Met wilde eieren loop je altijd kans dat ze besmet kunnen zijn. Eet ze daarom nooit rauw. Als je het ei openbreekt en de geur niet helemaal vertrouwt, gebruik dit ei liever niet. Goede eigenschappen Ganzeneieren zijn voedzaam. 100g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder anderen fosfor en ijzer. In de dooier van het ganzenei bevindt zich luteïne. Dit stofje is een krachtige antioxidant. Gebruikers van ganzeneieren lopen tevens minder kans op oogziektes. Een andere toepassing van de ganzeneieren is de gezichtsverzorging. Splits de dooier van de eiwitten. Rasp rijpe tomaat en voeg het aan de dooier toe. Hoe droger je gezichtshuid is, hoe meer tomaat je moet toevoegen. Meng goed, breng aan op het gezicht en laat het 15 minuten intrekken.