Ganzenei
Ganzeneieren zijn grote eieren, die met 150-200 gram per stuk ongeveer 2 tot 3 keer zoveel wegen als een kippenei. De schil van ganzeneieren is ook veel sterker dan die van kippeneieren.
Verzamelen
In het voorjaar, wanneer de ganzen over ons land trekken, zoeken zij hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stuk maken en onder poepen, en zij zien de ganzen als plaag. Ook bijvoorbeeld staatsbosbeheer raapt systematisch ganzeneieren om zo de populatie nog enigzins te beheersen, zij het zonder commercieel doel, waardoor ze meestal in de plomp verdwijnen.
Om zelf ganzeneieren te rapen, zoek je een plek op waar veel ganzen zitten, en vraag toestemming aan de landeigenaar. De meeste ganzen zullen al wegvliegen wanneer je meters bij ze vandaan bent. Soms blijft een gans zitten of gaat hij zelfs blazen, dan is het waarschijnlijk een tamme gans die is ontsnapt van een ganzenhouderij. Soms zul je ook lege nesten aantreffen, die er meer als hoopjes stro uitzien, maar soms zitten daar wel eieren in verstopt. De gans is dan nog bezig het nest compleet te maken, dus deze eieren zijn vaak de meest verse. Altijd even checken dus voor de zekerheid.
Heb je eenmaal een nest met eieren gevonden, dan is de makkelijkste manier om te testen of ze bebroed zijn of niet door ze in water te leggen. Bebroede of bedorven eieren zullen iets schuin in het water gaan liggen, met de brede kant omhoog, onbebroede eiren liggen min of meer recht. Thuis kun je eventueel met een hele sterke zaklamp of een sterk spotje de eieren tegen het licht houden om te zien of er iets in zit. Omdat de schil vrij dik is zul je met een zwak licht misschien alsnog niets zien, uiteindelijk weet je het pas zeker als je de eieren hebt gebroken...
Toepassing
Je kunt de ganzeneieren het beste net als kippeneieren bewaren in de koelkast (tussen 2 en 12C bij luchtvochtigheid van 85 – 90%). Ook kan het geen kwaad om de ganzeneieren, die meestal een beetje vies zijn aan de buitenkant, even met een schuursponsje schoon te maken. Op deze manier zijn ze langer houdbaar en loop je ook niet het risico om andere producten in de koelkast te besmetten met bacteriën die eventueel op de schil kunnen zitten. Let dan meteen op beschadigingen, en gooi eieren waar barstjes of gaatjes inzitten weg.
De smaak van ganzeneieren is iets intenser dan van de kippeneieren, doordat ze meer vet bevatten en een relatief grotere dooier hebben. Ganzeneieren kun je koken of gebruiken om ovenschotels en omeletten te maken. Zorg er altijd voor dat het gehele ei goed gegaard is, omdat bij wilde eieren besmettingsrisico's groter zijn dan bij eieren uit de supermarkt. Verwerken in gebak (vroeger waren banketbakkers grootverbruikers van ganzeneieren!) of een omelet is daarom vaak een betere toepassing dan in de schil te koken, omdat de buitenkant dan plastic is tegen de tijd dat hij van binnen mooi gaar is. Wel kun je de eieren in hun schil bij lage temperatuur (73 graden) een uur laten garen, hij is dan mooi gaar en alle micro-organismen zijn dood.
Verwerk ganzeneieren dus ook nooit rauw in bijvoorbeeld mayonaise!
Tenslotte: vertrouw op je neus. Je weet nooit hoe lang een ganzenei al op het nest ligt. Ruikt hij onaangenaam, gooi hem dan weg.
Eigenschappen
Ganzeneieren zijn voedzaam. 100g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder anderen fosfor en ijzer. In de dooier van het ganzenei bevindt zich luteïne, een krachtige antioxidant.
Recepten
Heb jij een lekker recept met ganzeneieren? help ons en plaats deze hier!