Knopkruid
Boerensoep met Knopkruid
Omdat Knopkruid een relatieve nieuwkomer is zijn er hier nauwelijks recepten met knopkruid bekend. Hij kwam in de 18e eeuw uit Zuid-Amerika naar Europa en is vanuit Duitsland via Botanische tuinen verder Europa in verspreid. Een ware invasie ook bij ons. In Zuid-Amerika wordt knopkruid ‘Quasca’ algemeen in de keuken gebruikt.
In Colombia maken ze soep: Ajiaco, een maaltijdsoep van drie soorten aardappelen, kip, erwten, mais en knopkruid. Hier een vegetarische variant zonder kip.
Ingrediënten:
• Olijfolie/zonnebloemolie • 2 rode uien, gesnipperd • 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden • 2 groente bouillonblokjes • een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt • hand verse groene erwten of tuinbonen • blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven • 2 tl gerookte paprikapoeder • snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt • 2 laurierblaadjes • el gedroogde oregano of handje verse blaadjes. • zeezout / zwarte peper • avocado • crème fraîche of dikke Turkse yoghurt
Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes. Voeg de mais, erwten/bonen, de helft van het knopkruid, laurier en oregano toe en laat 30 minuten sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de andere helft van het knopkruid toe. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met een staafmixer. Voeg zout/peper naar smaak toe.
Leg een paar plakjes avocado (1/4 avocado) in een kom, schenk de soep erover en serveer met een lepel room/yoghurt.
Knopkruid bevat veel vitaminen en mineralen, is weerstandverhogend en bevordert de spijsvertering
Caroline Zeevat, augustus 2013