Help:Inhoud
Hoewel het bewerken van pagina's op de wiki vrij eenvoudig is, ziet de interface er vrij technisch uit en spreekt niet altijd voor zich. Daarom hier een beknopte handleiding waarmee je zo snel mogelijk aan de slag kunt met het schrijven en bewerken van artikelen.
Informatie
Artikelen voor de wildpluk wiki schrijf je bij voorkeur zelf, het liefst met bronvermelding voor bepaalde specifieke informatie/claims. Als je werk van iemand anders letterlijk overneemt, verzeker jezelf er dan van dat de licentie dat toestaat, of vraag de auteur om toestemming.
Als basis voor je artikelen kun je daarnaast gebruik maken van de volgende documenten (in .doc formaat), die door een anonieme auteur aan de wildpluk wiki geschonken zijn, en vrij te gebruike op de wildpluk wiki:
- Informatie planten A t/m D
- Informatie planten E t/m L
- Informatie planten M t/m Z
- Bereiding van planten
- Bomen A t/m Z
Artikel aanmaken
Voor je een artikel aanmaakt kun je het beste eerst de titel/het ontwerp in het zoekvakje rechts bovenin invoeren, je ziet dan direct op de pagina misschien al bestaat. Wanneer de pagina niet bestaat, geeft de zoekfunctie direct een link naar de nieuw aan te maken pagina: "De pagina "Nieuw onderwerp" aanmaken op deze wiki"
Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door in de adresbalk van je browser de titel toe te voegen aan de basisurl van de wiki:
http://www.oogstenzonderzaaien.nl/wiki/NAAM VAN ARTIKEL
Voor de naamgeving van de artikelen hebben we afgesproken om de enkelvoudsvorm te gebruiken
Opmaak
Om je artikelen van opmaak te voorzien, gebruikt de wiki een aantal simpele codes, die je aan je tekst toevoegt. Dat kan ook met de knoppen bovenaan het bewerkingsvenster, maar als je de codes eenmaal weet werkt dat sneller, en het scheelt ook als je bestaande artikelen gaat bewerken.
Kopjes
Om een kopje groter te maken, wordt deze als volgt tussen '=' tekens geplaatst. Voor iedere subkop komt er een = bij:
==Kop 1== ===Kop 2=== ...enz
Deze kopjes worden vervolgens automatisch verwerkt tot een index bovenaan het artikeltje.
Let op: standaard wordt niveau 1 (=) overgeslagen omdat dit de titel van het artikel is, en begint het eerste kopje dus met ==.
Tekst
Om de tekst vet of cursief, kun je de volgende codes gebruiken:
je typt | je ziet |
---|---|
'''vet''' |
vet |
''cursief'' |
cursief |
'''''vet & cursief''''' |
vet & cursief |
Lijsten
Voor lijsten gebruikt kun je de volgende codes gebruiken:
je typt | je ziet |
---|---|
* Begin iedere regel met een sterretje ** Met meer sterren voeg je meer niveaus to *** en nog meer niveaus * tweede item * derde item |
|
# Bij genummerde items werkt dat hetzelfde ## Maar dan met een hekje (#) ## Ook hier kun je dus verschillende niveaus maken # Doodeenvoudig! |
|
# door elkaar kan ook # twee #* twee punt een #* twee punt twee # drie |
|
Afbeeldingen
Het plaatsen van afbeeldingen gaat in twee stappen. Vaak is het handig om die naast elkaar in twee browservensters te doen, maar je kunt het ook achter elkaar doen.
Uploaden van de afbeelding
Het uploaden van de afbeelding kan alleen als je ingelogd bent met je eigen account, dan verschijnt er links onderin bij hulpmiddelen een link naar Bestand uploaden. Daar kun je je afbeelding uploaden, gebruik bij voorkeur een logische naam. Vermeld ook waar je de afbeelding vandaan hebt in het samenvattingsvak.
Om afbeeldingen van anderen te gebruiken zonder auteursrecht te schenden kun je bij de google zoekopties (onder Gebruiksrechten) aangeven dat je bestanden wilt die je mag hergebruiken: voor hergebruik. Nog beter is natuurlijk eigen foto's gebruiken!
Een andere goede bron van afbeeldingen is biolib.de, waar heel veel auteursrechtenvrije illustraties te vinden zijn.
Het invoegen van de afbeelding
Het invoegen van de afbeelding in de tekst gaat met de volgende code:
[[Bestand:BESTANDSNAAM.jpg|thumb|300px|right|onderschrift]]
- Het eerste deel is de bestandsnaam van het ge-uploade bestand
- 'thumb' zorgt ervoor dat je op het plaatje kunt klikken en je dan een grotere versie kunt zien
- '300px' is de breedte van de afbeelding, die je al naar gelang de opmaak kunt aanpassen
- 'right' is de uitlijning, om de afbeelding aan de andere kant te plaatsen kun je daar 'left' invullen
- In het laatste deel kun je een onderschrift bij de afbeelding plaatsen, maar dat is optioneel (anders dus gewoon het laatste streepje en tekst weglaten)
Opzet van de artikelen
Voor de artikelen op de wildpluk wiki hebben we een basisopzet bedacht, die je als handvest kunt gebruiken bij het schrijven van een nieuw artikel. Het belangrijkste om daarbij in gedachte te houden is dat deze wiki is gericht op de culinaire waarde van het wilde eten.
Een artikel zou globaal als volgt opgebouwd moeten worden:
- korte inleiding over de plant en eventueel ondersoorten maar beknopt
- hoe/waar/wanneer te vinden
- eetbare delen en hun smaak/toepassing < dit is het belangrijkste deel! wat is het lekkerst of hoe haal je het lekkerste uit de plant/paddenstoel?
- recepten, eigenlijk in het verlengde van punt 3
Sommige artikelen bevatten bijvoorbeeld informatie over de medicinale waarde en non-food toepassingen, vaak mag dat eigenlijk helemaal weggelaten worden. Het gaat om de culinaire waarde, de wildpluk wiki is tenslotte een project van Slow Food. Ook survivaltoepassingen van vieze maar misschien voedzame dingen mogen weggelaten worden.
Bovenstaande betekent dus ook dat je vrij bent om te schaven in bestaande artikelen, of dingen die niet aansluiten bij bovenstaande opzet weg te halen. Als je iets verkeerds weghaalt kan het heel eenvoudig weer terug gehaald worden met de geschiedenisknop. Neem vooral initiatief!
Categorieën/plukmaanden
Om de overzichten met wat er elke maand te vinden is up to date te houden, maken we gebruik van categorieën:
[[Categorie:Januari]]
Deze code kun je onderaan elk artikel toevoegen, dan verschijnt hij automatisch in de verschillende indexes per maand, en komt er een link onderaan de pagina naar de betreffende categorie.
Betekenis afkortingen
De indeling van deze wiki in maanden is ooit opgezet op basis van de "Kokopelli eetkalender", en daarmee zijn ook een aantal obscure afkortingen meegenomen. Deze kun je als auteur gebruiken ter referentie van de toepassing van de plant, maar het doel is wel om deze uiteindelijk uit alle artikelen weg te werken.
Ter referentie hier de lijst met afkortingen:
- br = broodbeleg
- co = compote
- dr = dranken
- gr = groente koken
- ja = jam
- jh = kokend water overgieten
- ml = meel drogen & malen
- sa = salade vers te eten
- si = siroop
- sm = smaakmaker
- sn = soep lang koken
- sp = snoep
- th = thee