Grote sponszwam

Uit Wildpluk wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De grote sponszwam is een niet veel voorkomende op dennenbomen parasiterende zwam. Hij kan erg groot worden (50cm). De grote sponszwam is niet te verwarren met andere. Als u er een vindt (bofkont) doet u er goed aan deze locatie te onthouden want, zoals bij veel parasiterende paddenstoelen keert hij terug. Houd rekening met een jaar maar soms wil hij ook wel na een maand weer opkomen. Hij smaakt zeer sterk naar paddenstoelen en is een persoonlijk favoriet vanwege smaak en textuur. Drogen is goed mogelijk en aangezien deze zwam gekookt het best tot zijn recht komt is het ook niet heel erg zonde. succes met schoonmaken (rot klus).


recept:

zoals vermeld is deze zwam uitermate geschikt om te koken en is daarom erg goed te gebruiken in (wild)stoofschotels maar nog beter bij gebraden vlees.

vlees met sponszwam jus.

men bereid het vlees zoals uw ritueel dit gebied maar bij voorkeur in een pan zonder anti-aanbaklaag en mooi rozé.

ingrediënten:

180 gram biefstuk zout

een goede hand (schone!) sponszwam een halve gesnipperde ui een teen geperste knoflook peper, zout 30 gram koude boter

Voor het beste resultaat zout men het vlees van tevoren. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van uw sponszwam. Verhit uw pan tot een druppel water er op blijft dansen. Vet uw vlees in, niet de pan, en schroei mooi dicht aan beide zeiden. haal het aangekoekte, fond, in uw pan los met de ui, de sponszwam en genoeg water om de hitte in uw pan terug te brengen naar licht bakkend. u kunt eventueel uw vlees laten rusten op de padenstoelen. wacht tot de ui glazig is en de sponszwam aan de randen zacht begint te worden voor u de knoflook, peper en extra zout toevoegt. laat dit een krappe minuut warm worden voor u het vuur uitzet en de jus bind met de koude boter. dit doet u door de boter te blijven bewegen en niet te laten garen.


Verzamelen: augustus-december