Fluweelpootje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Fluweelpootjes in de sneeuw.JPG|thumb|300px|right|foto Edwin Flores]]Gewoon Fluweelpootje (''Flammulina velutipes'') is een zwam uit de familie Tricholomataceae.  
[[Bestand:Fluweelpootjes in de sneeuw.JPG|thumb|300px|right|foto Edwin Flores]]Gewoon Fluweelpootje (''Flammulina velutipes'') is een zwam uit de familie Tricholomataceae.  


Tekst Judith Evenaar
==Kenmerken en voorkomen==
Het fluweelpootje wordt ook wel winterpaddenstoel genoemd omdat  de gele kopjes  op stronken verschijnen wanneer  de temperatuur net boven het vriespunt daalt.
Hij heeft een prachtig fluwelen pootje en is donkerbruin tot bijna zwart. De hoedjes  zijn geelbruin en kleverig en het groeit in mooie bundeltjes. De hoedjes zijn 3-5 cm en  de afwezigheid van een ring is kenmerkend. Algemeen te vinden op stronken van loofbomen o.a. els, es,populier , kastanje en vlier. De sporen zijn wit
Het fluweelpootje komt van september tot maart voor en kan de hele winter doorgroeien.
Het fluweelpootje kan verwisseld worden met het zwavelkopje of bundelmosklokje. Engelse benaming: Wintermushroom or Velvet shrank
==Gebruik==
Het fluweelpootje wordt rauw gegeten in salades.  Het fluweelpootje kan ook goed gedroogd worden.
De gecultiveerde versie van het fluweelpootje is de enoki.  De enoki worden in potten gekweekt  met heel weinig licht , waardoor het  paddenstoeltjes worden met kleine bleke kopjes en  lange dunne steeltjes . Het fluweelpootje  is ook en medicinale paddenstoel en heeft een anti-carciniogene werking, is cholesteralverlagend en versterkt het immuunsysteem.
De subtiele zoetzure smaak is perfect voor een Oosterse soep met verse gember,sojasaus en tahoe.





Versie van 2 mrt 2012 10:05

foto Edwin Flores

Gewoon Fluweelpootje (Flammulina velutipes) is een zwam uit de familie Tricholomataceae.

Tekst Judith Evenaar

Kenmerken en voorkomen

Het fluweelpootje wordt ook wel winterpaddenstoel genoemd omdat de gele kopjes op stronken verschijnen wanneer de temperatuur net boven het vriespunt daalt. Hij heeft een prachtig fluwelen pootje en is donkerbruin tot bijna zwart. De hoedjes zijn geelbruin en kleverig en het groeit in mooie bundeltjes. De hoedjes zijn 3-5 cm en de afwezigheid van een ring is kenmerkend. Algemeen te vinden op stronken van loofbomen o.a. els, es,populier , kastanje en vlier. De sporen zijn wit Het fluweelpootje komt van september tot maart voor en kan de hele winter doorgroeien. Het fluweelpootje kan verwisseld worden met het zwavelkopje of bundelmosklokje. Engelse benaming: Wintermushroom or Velvet shrank

Gebruik

Het fluweelpootje wordt rauw gegeten in salades. Het fluweelpootje kan ook goed gedroogd worden. De gecultiveerde versie van het fluweelpootje is de enoki. De enoki worden in potten gekweekt met heel weinig licht , waardoor het paddenstoeltjes worden met kleine bleke kopjes en lange dunne steeltjes . Het fluweelpootje is ook en medicinale paddenstoel en heeft een anti-carciniogene werking, is cholesteralverlagend en versterkt het immuunsysteem. De subtiele zoetzure smaak is perfect voor een Oosterse soep met verse gember,sojasaus en tahoe.


Verzamelen: oktober-februari