Look-zonder-look: verschil tussen versies
Regel 28: | Regel 28: | ||
'''Wilde kruiden pesto:''' | '''Wilde kruiden pesto:''' | ||
Ingrediënten: | |||
100 gr verhitte pijnboompitten of gepofte beukennootjes | *100 gr verhitte pijnboompitten of gepofte beukennootjes | ||
100 gram Parmezaanse kaas | *100 gram Parmezaanse kaas | ||
2.5 dl olijfolie | *2.5 dl olijfolie | ||
125 gram look zonder look blaadjes aangevuld met daslook, rucola en zevenblad. | *125 gram look zonder look blaadjes aangevuld met daslook, rucola en zevenblad. | ||
Citroensap en zeste van 1 citroen | *Citroensap en zeste van 1 citroen | ||
Peper en zout | *Peper en zout | ||
Doe in een blender en maal tot de gewenste maling, proeven en gebruik als gewone pesto. Deze is wel iets pittiger. | Doe in een blender en maal tot de gewenste maling, proeven en gebruik als gewone pesto. Deze is wel iets pittiger. | ||
Regel 41: | Regel 42: | ||
'''Ravioli met look zonder look, spinazie, bloemkool''' | '''Ravioli met look zonder look, spinazie, bloemkool''' | ||
Ingrediënten van de vulling : | |||
125 gram look zonder look blaadjes | *125 gram look zonder look blaadjes | ||
1 kg wilde spinazie | *1 kg wilde spinazie | ||
400 gr ricotta | *400 gr ricotta | ||
1 kleine bloemkool | *1 kleine bloemkool | ||
200 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt | *200 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt | ||
Peper en zout | *Peper en zout | ||
Iets chilipoeder of verse peper | *Iets chilipoeder of verse peper | ||
Nootmuskaat | *Nootmuskaat | ||
Bloemkool, spinazie en snijbiet kort koken en pureren, kaas toevoegen en op smaak brengen | Bloemkool, spinazie en snijbiet kort koken en pureren, kaas toevoegen en op smaak brengen | ||
NB zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool, spinazie en snijbiet persen alvorens te pureren, door een doek uit te persen | NB zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool, spinazie en snijbiet persen alvorens te pureren, door een doek uit te persen | ||
Regel 56: | Regel 57: | ||
'''Pasta:''' | '''Pasta:''' | ||
Ingrediënten: | Ingrediënten: | ||
500 gram pastabloem, zout | *500 gram pastabloem, | ||
*zout | |||
*olijfolie | |||
*ca 5 eieren | |||
Maak een deeg, laat minstens een half uur rusten. | Maak een deeg, laat minstens een half uur rusten. | ||
Dun uittrollen en de ravioli vormen, vullen en gaar koken. | Dun uittrollen en de ravioli vormen, vullen en gaar koken. |
Versie van 31 jan 2021 17:04
Look-zonder-look (Alliaria petiolata) kan 20 tot 100 cm hoog worden. De plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn geur. Het fijnwrijven van het blad geeft namelijk een knoflookachtige geur. Naast de bladeren geven ook de bloemen, zaden en wortels deze geur af. De bladeren aan de voet van de plant zijn lang gesteeld. De bovenste bladeren zijn hartvormig en onregelmatig getand. De bladeren groeien al vrij vroeg in het jaar. De stelen zijn niet vertakt, en gaan meestal recht omhoog. De bloemen hebben vier kroonbladeren. Bij look-zonder-look zijn de kroonbladeren tweemaal zo lang als de kelkbladeren. De bloeitijd is van april tot juni.
Look-zonder-look groeit met name in de schaduw en op voedselrijke, vochtige grond in loofbossen, langs bospaden en beken.
Toepassingen
Blad
De jonge bladeren voor de bloei kunnen worden gebruikt als kruid of smaakversterker bij gekookt eten, zoals omeletten en quiches. Ook kun je de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter doen. De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten. De oudere (grote) bladeren zijn vaak iets bitterder van smaak.
Verzamelen: april-juli
Zaad
Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood.
Verzamelen: augustus-november
Wortel
De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met peen en aardappelen en in een vegetarische ragout verwerken (Maurice Godefridi)
Verzamelen: April t/m December
Edwin: Je kunt hem de hele winter door vinden, vanaf de late lente tot de vroege zomer bloeit ie. Het jong blad kun je voor de bloei eten. En van de uitgebloeide planten kun je de zaadpeultjes en zaden eten. En tegelijk verschijnen alweer nieuwe planten.
Recept:
Groene saus: maak een combinatie van groene wilde blaadjes van daslook, look zonder look, zevenblad, brandnetel, paardenbloemblad, Roomse kervel, en wat er verder nog voorhanden is. Meng de blaadjes door mayonaise of een mengsel van yoghurt of kwark met mayonaise. Voeg naar smaak citroensap, mosterd, peper en zout toe. De blaadjes vooraf fijn snijden of met een staafmixer fijn malen in de saus. Heerlijk bij gebakken vis en tempura van groenten. Maar ook als dipsaus bij falafel, chips, en rauwe groente snacks.
Wilde kruiden pesto: Ingrediënten:
- 100 gr verhitte pijnboompitten of gepofte beukennootjes
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2.5 dl olijfolie
- 125 gram look zonder look blaadjes aangevuld met daslook, rucola en zevenblad.
- Citroensap en zeste van 1 citroen
- Peper en zout
Doe in een blender en maal tot de gewenste maling, proeven en gebruik als gewone pesto. Deze is wel iets pittiger.
Ravioli met look zonder look, spinazie, bloemkool
Ingrediënten van de vulling :
- 125 gram look zonder look blaadjes
- 1 kg wilde spinazie
- 400 gr ricotta
- 1 kleine bloemkool
- 200 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
- Peper en zout
- Iets chilipoeder of verse peper
- Nootmuskaat
Bloemkool, spinazie en snijbiet kort koken en pureren, kaas toevoegen en op smaak brengen NB zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool, spinazie en snijbiet persen alvorens te pureren, door een doek uit te persen Mag hoog op smaak zijn. Af laten koelen en in een spuitzak doen om de vulling op de ravioli te spuiten.
Pasta: Ingrediënten:
- 500 gram pastabloem,
- zout
- olijfolie
- ca 5 eieren
Maak een deeg, laat minstens een half uur rusten. Dun uittrollen en de ravioli vormen, vullen en gaar koken.
Serveren met de pesto of bruine boter met salie