Blauwplaatstropharia: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 8: Regel 8:


==Gebruikstoepassingen==
==Gebruikstoepassingen==
De smaak van het witte vruchtvlees is meestal mild, nootachtig. Wel goed verhitten anders het is slecht te verteren.
De smaak van het witte vruchtvlees is meestal mild, nootachtig. Wel goed verhitten anders zijn ze slecht te verteren.


==Leuke weetjes==
==Leuke weetjes==

Huidige versie van 28 feb 2020 om 17:35

Blauwplaatstropharia

Een blauwplaatstropharia (Stropharia rugosoannulata) zie je niet zo snel over het hoofd. Met een hoed tot maximaal 20 cm is het een grote soort. De kleur van de hoed kan variëren van bleekgeel tot kastanjebruin met een paarsige tint. Bij jonge exemplaren is de hoed naar binnen gekruld en zitten de resten van het velum nog aan de hoedrand. De steel is dik en gestreept. De dicht opeenstaande lamellen zijn lichtgrijs met een violette tint. Daarin ontwikkelen zich donkere sporen.

Kenmerken en voorkomen

Blauwplaatstropharia groeit op oud stro, zaagsel en houtsnippers in parken en tuinen. Op een dergelijke ondergrond kan deze soort vrij gemakkelijk zelf gekweekt worden. De soort komt niet algemeen in Nederland voor, wel in enkele stedelijke gebieden zoals Den Haag, Eindhoven en Amsterdam.

Gebruikstoepassingen

De smaak van het witte vruchtvlees is meestal mild, nootachtig. Wel goed verhitten anders zijn ze slecht te verteren.

Leuke weetjes

De lichte variant kan verward worden met champignons. De wetenschappelijke naam rugosoannulata betekent gerimpelde ringen. De paddenstoel wordt als zelfkweekpakket aangeboden onder de naam bietenputzwam.


Recept

Rösti met stropharia voor 4 personen

  • 600 g stropharia
  • 6 eetl. olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 eetl. fijngesneden bosuitjes
  • 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
  • 2 eetl. fijngesneden korianderblad
  • zout en peper naar smaak

Voor de rösti's:

  • 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en geraspt
  • 50 g verse gemberwortel, in fijne julienne gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 2 eetl. bloem
  • plantaardige olie om in te bakken
  • 2 eetl. citroensap

Maak eerst de paddenstoelen schoon. Snijd grote exemplaren doormidden.

Schil en rasp de aardappels fijn. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng met de ui, de kruiden en het ei. Voeg zoveel bloem toe dat het mengsel samenhang heeft, maar niet te droog is. Verdeel in 4 porties. Verhit een beetje olie in een koekenpan van 20 cm. Schep een portie aardappel in de koekenpan. Druk het mengsel plat, zodat een platte koek ontstaan. Bak op half hoog vuur totdat de onderkant bruin is. Keer de rösti met behulp van een groot bord en bak ook de andere kant bruin en krokant. Houd warm terwijl je de andere drie koeken bakt.

Bak ondertussen in een andere pan de paddenstoelen 5 minuten in de olijfolie. Voeg de knoflook, bosui, chilipeper en de helft van de koriander toe. Schep alles nog enkele minuten om en doe er zout en peper bij.

Sprenkel vlak voor het serveren wat citroensap over de rösti's, schep de paddenstoelen er op en bestrooi met de resterende koriander.

Uit "Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio"


Verzamelen: juli-oktober