Citroenmelisse: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 31: | Regel 31: | ||
Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met zout en peper en bak in de pan. Hieraan het kruidenmengsel toevoegen. De omelet dubbelklappen. | Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met zout en peper en bak in de pan. Hieraan het kruidenmengsel toevoegen. De omelet dubbelklappen. | ||
Bron: Barbara Rias- | Bron: Barbara Rias-Bucher Gezonder leven – Vegetarisch eten | ||
Versie van 24 feb 2020 14:51
Citroenmelisse
Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een lipbloem met een sterke citroengeur. Van oorsprong groeit dit keukenkruid vooral in Zuid-Europa maar is langzamerhand naar het noorden opgerukt. In Nederland zijn het meestal verwilderde planten die in de stad uit tuinen zijn ontsnapt. Uit overgebleven wortelstokken kunnen weer nieuwe planten ontstaan.
Kenmerken en voorkomen
De witte – soms lichtroze of gelige - bloemen zitten in losse kransen in de bladoksels. Ze zijn naar een kant gericht. Ze bloeien van juli tot september. Het blad is lichtgroen en gekarteld.
Gebruikstoepassingen
Van de bladeren is een kalmerende thee te zetten.
Citroenmelisse kan verwerkt worden in likeur, zalven en massageolie. Blaadjes geven een frisse smaak aan salades, visgerechten en toetjes.
Recepten
Citroenmelisse-limonade
Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Koken en laten afkoelen.
Gebakken courgettes met citroenmelisse
- 4 kleine courgettes in dunne plakken gesneden
- 2 takken citroenmelisse, fijngesneden
- 5 eetlepels bloem
- 50 gram boter
- 1 teentje knoflook
De courgetteplakjes met bloem bestrooien. Boter in de pan verhitten, de geperste knoflook bakken en daarna de courgettes toevoegen.
Bron: www.smulweb.nl
Kruidenomelet
Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met zout en peper en bak in de pan. Hieraan het kruidenmengsel toevoegen. De omelet dubbelklappen.
Bron: Barbara Rias-Bucher Gezonder leven – Vegetarisch eten
- Blad > Sa, Sn, Sm, Th
Verzamelen: mei-september