Hop: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
(+fotogallery)
Regel 3: Regel 3:
==Toepassingen==
==Toepassingen==
===Bladeren & jonge scheuten===
===Bladeren & jonge scheuten===
De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Hopscheuten hebben een licht nootachtige smaak en kunnen gegeten worden als taugé of asperges. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt.
De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Wilde hopscheuten zijn in tegenstelling tot de (bijzonder kostbare) gecultiveerde hopscheuten sterker van smaak, en paars/groen in plaats van roomwit. Commercieel verhandelde hopscheuten worden in het donker onder plastic gekweekt en hebben een licht nootachtige smaak, wilde hopscheuten hebben een aangenaam bittere smaak. Van de bladeren kan ook thee gezet worden.
 
'''Verzamelen: maart-april'''
'''Verzamelen: maart-april'''
===Bloemen===
===Bloemen===
De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken.  
De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken.  
'''Verzamelen: augustus-september'''
'''Verzamelen: augustus-september'''


==Foto's==
<gallery widths=300 heights=200 perrow=3>
Bestand:Oude hopranken 2.jpg|Oude hopranken van voorgaande jaren (9 april)
Bestand:Jonge hopranken.jpg|Jonge hopranken (9 april)
Bestand:Wilde hopscheuten.jpg|Wilde hopscheuten
</gallery>


[[Categorie:Maart]]
[[Categorie:Maart]]

Versie van 10 apr 2011 12:30

Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas.

Toepassingen

Bladeren & jonge scheuten

De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Wilde hopscheuten zijn in tegenstelling tot de (bijzonder kostbare) gecultiveerde hopscheuten sterker van smaak, en paars/groen in plaats van roomwit. Commercieel verhandelde hopscheuten worden in het donker onder plastic gekweekt en hebben een licht nootachtige smaak, wilde hopscheuten hebben een aangenaam bittere smaak. Van de bladeren kan ook thee gezet worden.

Verzamelen: maart-april

Bloemen

De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken.

Verzamelen: augustus-september

Foto's