Kraailook: verschil tussen versies
(foto) |
(+foto) |
||
Regel 30: | Regel 30: | ||
<gallery widths=400 heights=300 perrow=2> | <gallery widths=400 heights=300 perrow=2> | ||
Bestand:Kraailook 2.jpg| kraailook heeft vaak krullende uiteinden | Bestand:Kraailook 2.jpg| kraailook heeft vaak krullende uiteinden | ||
Bestand:Kraailook bollen.jpg| Uitgegraven kraailook bollen in de duinen bij Rockanje | |||
</gallery> | </gallery> |
Versie van 10 apr 2011 12:03
Kraailook (Allium vineale) (Eng.:crow garlic) is een look soort.
Kenmerken en voorkomen
Kraailook is een wilde look soort die in de winter en het vroege voorjaar fris groen en op zijn lekkerst is. Later in het jaar ontwikkelt de bloemstengel zich, die is taai. De plant verkleurt dan ook richting grijs-groen. Kraailook komt voor op ruigten, in weilanden en langs wegen en paden. Hoe meer kalk er in de bodem zit hoe beter de plant bloeit. Kraailook plant zich voort doomiddel van de broedbolletjes die op de bloemstengel ontstaan. Kraailook ziet eruit als een opvallend grote en vitale graspol voor de tijd van het jaar. Het lijkt op bieslook maar dan wilder. De geur is onmiskenbaar, look. Net iets meer richting prei/ui dan knoflook.
Gebruik
Blad
Het blad kan fijngesneden gegeten worden als bieslook in dressings, salades of kruidenboter. Omdat het wild is kan het iets meer hebben, kan b.v. best even meegekookt worden in een soepje.
Knolletjes
Ook de knolletjes zijn eetbaar, je kunt deze het hele jaar door opgraven en gebruiken als pittig wild uitje, smaak bijna als knoflook. Gedroogd zijn de knolletjes lang houdbaar.
Recepten
Kraailook Kaasssoufflé
- 1 bosje kraailook
- 20 gram boter
- 30 gram meel
- 3 dl melk
- zout
- 100 gram geraspte belegen kaas
- klein beetje nootmuskaat
- 3 eieren, gesplitst en eiwit stijfgeklopt
verwarm de oven voor op 180 graden. Was de kraailook en knip deze fijn. Verhit de kraailook in een beetje (room) boter. Maak van de boter, meel en melk een béchamelsaus, door eerst de boter te smelten, dan het meel erdoor te roeren, en vervolgens de melk erdoorheen te roeren met een garde. Goed blijven roeren tot de saus gebonden is. van het vuur halen en zout, nootmuskaat en kaas erbij doen. Vervolgens de eidooiers en de kraailook erdoor roeren, en voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen scheppen. In een diepe, ingevette ovenschaal doen en 40 minuten bakken. De ovendeur niet tussentijds open doen, want dan kan de soufflé inzakken.
recept uit: Eten en drinken met wilde planten van Laurette van Slobbe, ISBN: 9789490404017
-
kraailook heeft vaak krullende uiteinden
-
Uitgegraven kraailook bollen in de duinen bij Rockanje