Hop: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De | [[Bestand:hopbellen.JPG|thumb|300px]]Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas. | ||
==Toepassingen== | ==Toepassingen== | ||
De jonge bladeren kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. | ===Bladeren & jonge scheuten=== | ||
De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Hopscheuten hebben een licht nootachtige smaak en kunnen gegeten worden als taugé of asperges. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt. | |||
'''Verzamelen: maart-april''' | '''Verzamelen: maart-april''' | ||
===Bloemen=== | |||
De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken. | |||
'''Verzamelen: augustus-september''' | |||
[[Categorie:Maart]] | [[Categorie:Maart]] | ||
[[Categorie:April]] | [[Categorie:April]] | ||
[[Categorie:Augustus]] | |||
[[Categorie:September]] |
Versie van 7 apr 2011 20:02
Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas.
Toepassingen
Bladeren & jonge scheuten
De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Hopscheuten hebben een licht nootachtige smaak en kunnen gegeten worden als taugé of asperges. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt. Verzamelen: maart-april
Bloemen
De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken. Verzamelen: augustus-september