Look-zonder-look: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 16: | Regel 16: | ||
[[Bestand:Look-zonder-look 2.jpg|thumb|400px|Jonge look-zonder-look (10 april)]] | [[Bestand:Look-zonder-look 2.jpg|thumb|400px|Jonge look-zonder-look (10 april)]] | ||
'''Verzamelen: April t/m December''' | |||
Edwin: Je kunt em de hele winter door vinden, vanaf de late lente tot de vroege zomer bloeit ie. Het jong blad kun je ervoor eten. En van de uitgebloeide planten de zaadpeultjes en zaden. En tegelijk verschijnen alweer nieuwe planten. | |||
[[Categorie:April]] | [[Categorie:April]] | ||
Regel 25: | Regel 29: | ||
[[Categorie:Oktober]] | [[Categorie:Oktober]] | ||
[[Categorie:November]] | [[Categorie:November]] | ||
[[Categorie:December]] |
Versie van 19 dec 2016 16:39
Look-zonder-look (Alliaria petiolata) kan 20 tot 100 cm hoog worden. De plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn geur. Het fijnwrijven van het blad geeft namelijk een knoflookachtige geur. Naast de bladeren geven ook de bloemen, zaden en wortels deze geur af. De bladeren aan de voet van de plant zijn lang gesteeld. De bovenste bladeren zijn hartvormig en onregelmatig getand. De bladeren groeien al vrij vroeg in het jaar. De stelen zijn niet vertakt, en gaan meestal recht omhoog. De bloemen hebben vier kroonbladeren. Bij look-zonder-look zijn de kroonbladeren tweemaal zo lang als de kelkbladeren. De bloeitijd is van april tot juni.
Look-zonder-look groeit met name in de schaduw en op voedselrijke, vochtige grond in loofbossen, langs bospaden en beken.
Toepassingen
Blad
De jonge bladeren worden gebruikt als kruid of smaakversterker bij gekookt eten, zoals omeletten en quiches. Ook kun je de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter doen. De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten. De oudere (grote) bladeren zijn vaak iets bitterder van smaak. Verzamelen: april-juli
Zaad
Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood. Verzamelen: augustus-november
Wortel
De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met peen, aardappelen ed in een vegetarische ragout verwerken (Maurice Godefridi)
Verzamelen: April t/m December
Edwin: Je kunt em de hele winter door vinden, vanaf de late lente tot de vroege zomer bloeit ie. Het jong blad kun je ervoor eten. En van de uitgebloeide planten de zaadpeultjes en zaden. En tegelijk verschijnen alweer nieuwe planten.