Geschubde inktzwam: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Jonge inktzwammen.jpg|thumb|400px|inktzwammen met nog gesloten hoed]]De Geschubde inktzwam komt voornamelijk voor in bermen en gras met enigszins zanderige grond. Pluk de inktzwam als deze nog dicht is aan de onderkant. Ca. 3 dagen na het opkomen van de inktzwam is deze zodanig gegroeid dat hij alweer begint te vergaan. Dit proces start met het zwart worden van de onderkant van de hoed. Gaandeweg trekt de zwarte kleur naar boven en druipt de hoed van onderaf letterlijk op de grond als inkt. | [[Bestand:Jonge inktzwammen.jpg|thumb|400px|inktzwammen met nog gesloten hoed]]De Geschubde inktzwam komt voornamelijk voor in bermen en gras met enigszins zanderige grond. Pluk de inktzwam als deze nog dicht is aan de onderkant. Ca. 3 dagen na het opkomen van de inktzwam is deze zodanig gegroeid dat hij alweer begint te vergaan. Dit proces start met het zwart worden van de onderkant van de hoed. Gaandeweg trekt de zwarte kleur naar boven en druipt de hoed van onderaf letterlijk op de grond als inkt. | ||
De Geschubde inktzwam is fris en | De Geschubde inktzwam is fris van smaak (en geur!). Verwerk hem binnen ca. 8 uur na plukken i.v.m. zwart worden! | ||
Om hem schoon te maken kun je de schubben naar boven toe wrijven, zodat het bovenste laagje eraf gaat. de steel dunnetjes afborstelen of 'schillen' met een mesje is een makkelijke manier om zand te verwijderen. | Om hem schoon te maken kun je de schubben naar boven toe wrijven, zodat het bovenste laagje eraf gaat. de steel dunnetjes afborstelen of 'schillen' met een mesje is een makkelijke manier om zand te verwijderen. | ||
Te bereiden door bijv. te sauteren: Snijd de zwam in de lengte doormidden. Verwarm een bakpan op hoog vuur zonder olie of met enkele druppels olie (de olie wordt opgezogen door de zwam). De inktzwamhelften in de pan toevoegen en bestrooien met peper. Gedurende korte kant aan beide kanten bakken. | Te bereiden door bijv. te sauteren: Snijd de zwam in de lengte doormidden. Verwarm een bakpan op hoog vuur zonder olie of met enkele druppels olie (de olie wordt opgezogen door de zwam, dus niet teveel!). De inktzwamhelften in de pan toevoegen en bestrooien met peper. Gedurende korte kant aan beide kanten bakken. | ||
'''Verzamelen: mei-november''' | '''Verzamelen: mei-november''' |
Versie van 29 okt 2014 17:23
De Geschubde inktzwam komt voornamelijk voor in bermen en gras met enigszins zanderige grond. Pluk de inktzwam als deze nog dicht is aan de onderkant. Ca. 3 dagen na het opkomen van de inktzwam is deze zodanig gegroeid dat hij alweer begint te vergaan. Dit proces start met het zwart worden van de onderkant van de hoed. Gaandeweg trekt de zwarte kleur naar boven en druipt de hoed van onderaf letterlijk op de grond als inkt.
De Geschubde inktzwam is fris van smaak (en geur!). Verwerk hem binnen ca. 8 uur na plukken i.v.m. zwart worden! Om hem schoon te maken kun je de schubben naar boven toe wrijven, zodat het bovenste laagje eraf gaat. de steel dunnetjes afborstelen of 'schillen' met een mesje is een makkelijke manier om zand te verwijderen. Te bereiden door bijv. te sauteren: Snijd de zwam in de lengte doormidden. Verwarm een bakpan op hoog vuur zonder olie of met enkele druppels olie (de olie wordt opgezogen door de zwam, dus niet teveel!). De inktzwamhelften in de pan toevoegen en bestrooien met peper. Gedurende korte kant aan beide kanten bakken.
Verzamelen: mei-november