Knopkruid: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 33: | Regel 33: | ||
Knopkruid bevat veel vitaminen en mineralen, is weerstandverhogend en bevordert de spijsvertering | Knopkruid bevat veel vitaminen en mineralen, is weerstandverhogend en bevordert de spijsvertering | ||
Verzamelen mei t/m oktober. | |||
[[categorie:Mei]] | [[categorie:Mei]] |
Versie van 6 sep 2013 12:45
Je hebt kaal knopkruid, Galinsoga parviflora en behaard knopkruid, Galinsoga quadriradiata. De plant heeft kleine bloemetjes met een gele kern en witte bloemblaadjes waartussen steeds ruimte zit. Kaal knopkruid is eetbaar en behaard knopkruid waarschijnlijk ook (alhoewel de bronnen elkaar daarin tegenspreken). Jong blad kan in de sla of gekookt worden. De plant komt uit warmere streken in Zuid-Amerika en bloeit daardoor wat later dan het meeste "onkruid".
Boerensoep met Knopkruid, tekst en recept Caroline Zeevat, augustus 2013
Omdat Knopkruid een relatieve nieuwkomer is zijn er hier nauwelijks recepten met knopkruid bekend. Hij kwam in de 18e eeuw uit Zuid-Amerika naar Europa en is vanuit Duitsland via Botanische tuinen verder Europa in verspreid. Een ware invasie ook bij ons. In Zuid-Amerika wordt knopkruid ‘Quasca’ algemeen in de keuken gebruikt.
In Colombia maken ze soep: Ajiaco, een maaltijdsoep van drie soorten aardappelen, kip, erwten, mais en knopkruid. Hier een vegetarische variant zonder kip.
Ingrediënten:
- Olijfolie/zonnebloemolie
- 2 rode uien, gesnipperd
- 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
- 2 groente bouillonblokjes
- een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt
- hand verse groene erwten of tuinbonen
- blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
- 2 laurierblaadjes
- el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
- zeezout / zwarte peper
- avocado
- crème fraîche of dikke Turkse yoghurt
Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes. Voeg de mais, erwten/bonen, de helft van het knopkruid, laurier en oregano toe en laat 30 minuten sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de andere helft van het knopkruid toe. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met een staafmixer. Voeg zout/peper naar smaak toe.
Leg een paar plakjes avocado (1/4 avocado) in een kom, schenk de soep erover en serveer met een lepel room/yoghurt.
Knopkruid bevat veel vitaminen en mineralen, is weerstandverhogend en bevordert de spijsvertering
Verzamelen mei t/m oktober.