Knopkruid: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Boerensoep met Knopkruid Omdat Knopkruid een relatieve nieuwkomer is zijn er hier nauwelijks recepten met knopkruid bekend. Hij kwam in de 18e eeuw uit Zuid-Amerik...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
Ingrediënten:
Ingrediënten:


Olijfolie/zonnebloemolie
* Olijfolie/zonnebloemolie
2 rode uien, gesnipperd
* 2 rode uien, gesnipperd
4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
* 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
2 groente bouillonblokjes
* 2 groente bouillonblokjes
een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt
* een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt
hand verse groene erwten of tuinbonen
* hand verse groene erwten of tuinbonen
blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven
* blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven
2 tl gerookte paprikapoeder
* 2 tl gerookte paprikapoeder
snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
* snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
2 laurierblaadjes
* 2 laurierblaadjes
el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
* el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
zeezout / zwarte peper
* zeezout / zwarte peper
avocado
* avocado
crème fraîche of dikke Turkse yoghurt
* crème fraîche of dikke Turkse yoghurt


Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes.
Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes.

Versie van 5 sep 2013 14:01

Boerensoep met Knopkruid

Omdat Knopkruid een relatieve nieuwkomer is zijn er hier nauwelijks recepten met knopkruid bekend. Hij kwam in de 18e eeuw uit Zuid-Amerika naar Europa en is vanuit Duitsland via Botanische tuinen verder Europa in verspreid. Een ware invasie ook bij ons. In Zuid-Amerika wordt knopkruid ‘Quasca’ algemeen in de keuken gebruikt.

In Colombia maken ze soep: Ajiaco, een maaltijdsoep van drie soorten aardappelen, kip, erwten, mais en knopkruid. Hier een vegetarische variant zonder kip.

Ingrediënten:

  • Olijfolie/zonnebloemolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 groente bouillonblokjes
  • een flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, stelen verwijderd en in stukjes gehakt
  • hand verse groene erwten of tuinbonen
  • blikje suikermais (300 gr) of mais van verse kolven
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
  • zeezout / zwarte peper
  • avocado
  • crème fraîche of dikke Turkse yoghurt

Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes. Voeg de mais, erwten/bonen, de helft van het knopkruid, laurier en oregano toe en laat 30 minuten sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de andere helft van het knopkruid toe. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met een staafmixer. Voeg zout/peper naar smaak toe.

Leg een paar plakjes avocado (1/4 avocado) in een kom, schenk de soep erover en serveer met een lepel room/yoghurt.

Knopkruid bevat veel vitaminen en mineralen, is weerstandverhogend en bevordert de spijsvertering

Caroline Zeevat, augustus 2013