Zwavelzwam: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Zwavelzwam op wilg.jpg|thumb|400px|zwavelzwam op een wilg]] | [[Bestand:Zwavelzwam op wilg.jpg|thumb|400px|zwavelzwam op een wilg]] | ||
===Eetbaarheid=== | |||
Niet iedereen verdraagt hem even goed. In jonge zwavelzwammen komen alkaloïden voor die allergische reacties kunnen veroorzaken zoals misselijkheid en duizeligheid. | |||
===Recepten=== | |||
"Boskip"-sateh met gekruide hazelnootsaus | |||
Ingrediënten voor 4 personen | |||
* 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes | |||
* 75 g geroosterde hazelnoten | |||
* 1 sjalotje, in vieren | |||
* 50 g witbrood, zonder korst | |||
* 2 eetl. hazelnootolie | |||
* 500 ml kokende groentebouillon | |||
* 1/2 theel. kaneel | |||
* 2 theel. honing | |||
* geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel | |||
* 1 theel. selderijzout | |||
* 1/2 theel. cayennepeper | |||
Giet koken water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sateh-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sateh en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sateh, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd. | |||
Gebakken aardappel- en zwavelzwamblokjes met ui | |||
Ingrediënten voor 4 personen | |||
* 1 kg aardappelen, geschild | |||
* 50 g boter | |||
* 2 middelgrote uien, fijngesneden | |||
* 1 struik bleekselderij, fijngesneden | |||
* 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden | |||
* 250 g zwavelzwam, schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden | |||
* 50 ml medium sherry | |||
* 3 eetl. fijngesneden peterselie | |||
* 1 eetl. fijngeknipte bieslook | |||
* geraspte schil van 1/2 citroen | |||
* zout en versgemalen peper | |||
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes. Smelt de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin. Voeg de zwavelzwammen en de sherry toe en laat het vocht verdampen. Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is. Serveer met een salade van friséé en jonge spinazieblaadjes. | |||
Versie van 17 mei 2012 09:31
Eetbaarheid
Niet iedereen verdraagt hem even goed. In jonge zwavelzwammen komen alkaloïden voor die allergische reacties kunnen veroorzaken zoals misselijkheid en duizeligheid.
Recepten
"Boskip"-sateh met gekruide hazelnootsaus
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes
- 75 g geroosterde hazelnoten
- 1 sjalotje, in vieren
- 50 g witbrood, zonder korst
- 2 eetl. hazelnootolie
- 500 ml kokende groentebouillon
- 1/2 theel. kaneel
- 2 theel. honing
- geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
- 1 theel. selderijzout
- 1/2 theel. cayennepeper
Giet koken water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sateh-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sateh en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sateh, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd.
Gebakken aardappel- en zwavelzwamblokjes met ui
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg aardappelen, geschild
- 50 g boter
- 2 middelgrote uien, fijngesneden
- 1 struik bleekselderij, fijngesneden
- 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden
- 250 g zwavelzwam, schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden
- 50 ml medium sherry
- 3 eetl. fijngesneden peterselie
- 1 eetl. fijngeknipte bieslook
- geraspte schil van 1/2 citroen
- zout en versgemalen peper
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes. Smelt de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin. Voeg de zwavelzwammen en de sherry toe en laat het vocht verdampen. Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is. Serveer met een salade van friséé en jonge spinazieblaadjes.
Verzamelen: april-oktober