Trilzwammen: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 6: | Regel 6: | ||
'''Gele trilzwam bonbons''' | '''Gele trilzwam bonbons''' | ||
Pluk de gele trilzwammen en was ze | Pluk de gele trilzwammen en was en blancheer ze. Droog de paddenstoelen voor 50% in een voedseldroger. | ||
Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk. | Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk. |
Versie van 24 feb 2021 09:50
Bruine trilzwam, stekeltrilzwam, spateltrilzwam (van het geslacht Tremella)en judasoor (van het geslacht Aurucilaria) staan in de De grote paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt te boek als eetbaar. Andere trilzwammen worden vermeld als ongenietbaar (of niet getest). Wij vermoeden dat de meeste trilzwammen eetbaar zijn maar hebben geen of nauwelijks smaak. Het gaat dus net als bij judasoor om de structuur. Ze nemen wel goed smaken op als je ze eerst wat droogt en dan in een smaakvolle vloeistof legt.
Recept
Gele trilzwam bonbons
Pluk de gele trilzwammen en was en blancheer ze. Droog de paddenstoelen voor 50% in een voedseldroger.
Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk.
Nu snijd ik het heel fijn en dan gaan ze in een bonbonvormpje waarin je eerst pure chocolade hebt gegoten. Laat de vormpjes een half uurtje staan en giet daarna de niet gesmolten chocolade er uit. Laat even opstijven in de koelkast en doe dan de fijngesneden trilzwam er in met aanhangend marinadevocht. Dek af met gesmolten chocolade waarbij je er voor zorgt dat alle lucht om de paddenstoelen door licht te kloppen is verdwenen. Strijk glad af en laat opstijven.
Je kan ook melkchocolade gebruiken maar dat heeft niet mijn voorkeur.
Je kan ze ook aan stuk laten en na marineren weer licht laten drogen. Doop ze daarna in vloeibare chocolade en bestrooi ze met zout schiffertjes.
Met dank aan Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad voor het beschikbaar stellen van het recept.
-
Gemaakt in bonbon vormpjes. Foto Will Klein Sprokkelhorst